Groene speltbulgur salade

Heerlijke frisse en gezonde salade. Gebruik verse mooie kruiden, dat zijn de smaakmakers in dit gerecht. Je kan het als uitgebreide lunch serveren, maar ook als makkelijke avondmaaltijd. Vullend is het zeker.

Ik gebruik vaak uienbouillon omdat ik het een lekkere hartige smaak vind hebben die ik vind lijken op kippenbouillon. Daarnaast is de smaak niet heel erg bepalend, maar voegt het op de achtergrond iets toe en dat vind ik belangrijk. Je kan natuurlijk gewoon je eigen favoriete bouillon gebruiken die jou lekker lijkt bij de smaakjes.

Kun je geen speltbulgur vinden? (Kijk eens in de natuurwinkel.) Gewoon vervangen door een variant die je wel kan vinden in je supermarkt of lokale bazaar.


Groene speltbulgur salade 2 pers
1 cup speltbulgur
1 cup kokendhete uienbouillon (of een andere plantaardige bouillon)
1 broccoli, heel fijn gesneden
2 tomaten, in kleine stukjes (even uit laten lekken zodat het vocht weg kan lopen)
½ komkommer, ontdaan van schil en zaad, in kleine blokjes
half bosje bladpeterselie, zeer fijngehakt
half bosje munt, zeer fijngehakt
3 lente-uitjes, in fijne ringetjes
sap van een ½ limoen
½ tl piment
½ tl kaneel
olijfolie
peper & zout

Doe de speltbulgur in een schaal en giet hier de kokendhete bouillon overheen. Even goed doorroeren en wegzetten.

Snijd ondertussen, terwijl de bulgur intrekt, alle groentes en kruiden.

In een grote pan de kleine broccoli stukjes bakken in wat olijfolie tot ze mooi groen beginnen te verkleuren en het rauwe er vanaf is. Het moet nog wel knapperig blijven.

Zodra de speltbulgur goed is ingetrokken (een beetje vocht mag wel)  roer je de overige ingrediënten erdoor: de gebakken broccoli, tomatenstukjes, komkommerblokjes, peterselie, munt, lente-ui, limoensap, de piment en kaneel.

Breng op smaak met een scheutje olijfolie, peper en zout.

Ik heb er Turks afbakbrood van de Jumbo bij geserveerd met tzatziki (ongezoete sojayoghurt (provamel of sojade) met hierin komkommer (uitgeknepen), knoflook en wat zout).


2 opmerkingen:

  1. Mmm wat ziet dit er lekker uit! Volgens mij heb ik nog nooit uienbouillon op, ben nu wel nieuwsgierig geworden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik gebruik ook nooit uienbouillon. Wat een goede tip! :) Koop jij die bij de biowinkel?

    BeantwoordenVerwijderen

Instagram