Workshop Plantaardig koken bij Librije's Atelier in Zwolle - Augustus


Afgelopen mei volgde ik een workshop plantaardig koken bij de Librije. Ik was daar echt super enthousiast over en wilde graag nog een keer! Pas op het allerlaatst heb ik besloten met de tweede workshop mee te doen toen duidelijk bleek dat de gerechten anders zouden zijn dan de workshop in mei. Vrijdag was het dan zover! 


Ditmaal hadden we andere koks die de workshop gaven: Jenneke, Rick en Marcel. Stijn was er om ons van drankjes te voorzien en uitleg te geven over de wijnen. 


Alle ingrediënten stonden al weer netjes klaar en afgemeten voor elk gerecht bij de werkplekken. Na een uitleg per gerecht en de aparte ingrediënten die werden gebruikt gingen we aan de slag!

De green egg werd opgestookt om de bieten te poffen. We werden lekker weggerookt, maar het resultaat was het waard :-)


Iedereen druk in de weer om zich een weg in de enorme keuken te vinden, en ondertussen lekker te smullen van de stokbroodjes met olijfolie.


Nadat we de mise-en-place klaar hadden per gerecht werd er voorgedaan hoe de borden opgemaakt konden worden door Jenneke. Ook de eigenaar van restaurant De Librije, Jonnie Boer, kwam even kijken! Het schijnt dat hij dat de vorige keer ook heeft gedaan, maar dat heb ik helemaal gemist :-)




En daarna aan tafel! Bij elk gerecht een passende wijn die werd beschreven en uitgelegd door Stijn.


Wat hebben we allemaal gemaakt en gegeten?

Bietjes met zwarte olijf en mierikswortel.
Dit is het gerecht waar ik mij voornamelijk mee bezig heb gehouden. Mini bietjes zijn gekookt en gemarineerd, grote rode biet is gepoft in de green egg, de gele biet gekookt en op smaak gebracht met limoen en chiogga biet is rauw geserveerd.
Dit alles ligt op een crème van mierikswortel en eromheen een bouillon van knolselderij en gember.


Bordje gezond met tomaten uitlek.
Dit tussengerecht bevatte hand gerolde couscous, met beetgaar gekookte groentetjes als venkel, wortel en haricot verts. Erbij een crème met zwarte kardemom en een bouillon van tomaten uitlek (tomaten gepureerd met kruiden als sjalot, basilicum en dragon en dat laten uitlekken).




Bloemkool met amandelen.
Dit was het hoofdgerecht en toch wel het gerecht met de meest verrassende smaak. De bloemkoolnerf is in erg zout water gekookt, en daarna gekruid in madras olie. Deze is geserveerd op een bedje van bloemkoolpuree en gegarneerd met ontzettend zalige amandelcreme, gefrituurde kappertjes, in de schaduw gedroogde mini rozijntjes :-)) ingezuurde amandelen, een dressing en gerookte amandelen eroverheen geschaafd.


Groene curryijs met kokos en basilicum.
Het toetje was een heerlijke kruidig ijs gemaakt van citroen en Thai Green Curry kruiden. Erbij een basilicum gel, mango gel, banaanchips van bakbanaan en wederom een crème maar ditmaal van kokos. Dit alles met vers fruit: banaan, ananas en mango.



Het nagerecht werd geserveerd met een heerlijke cocktail waarvan ik echt geen idee meer heb wat erin zat! Lekker was het zeker :-)
Later kregen we nog een klein hapje op een gedroogde avocado schil met hierin avocado, korianderkiem en een suikerkrokantje.


Dankjewel Stephanie weer voor het organiseren en dat ik op het laatste moment toch nog meekon!

Wil je ook zo'n workshop volgen, of op de hoogte gehouden worden? Neem dan contact op met Stephanie Gimbrere voor meer informatie: sjgimbrere@hotmail.com




Print Friendly and PDF

3 opmerkingen:

  1. O wow, wat zien die gerechten er spectaculair uit !
    Zou je de gerechten thuis ook maken of vond je bietjes met mierikswortel niet voor herhaling vatbaar ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, ik ga 22 oktober bij De Librije eten (yeah, 20 jaar samen vieren :) en ben toch heeeel benieuwd wat ze me daar gaan voorschotelen. Als ik dit lees wordt het vast echt bijzonder!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ohhhh het ziet er weer superfantastisch uit!! Wat een toplui daar bij de Librije!!

    BeantwoordenVerwijderen