Kookboek: The Lotus and the Artichoke Mexico!
Mensen die mijn blog al een tijdje volgen weten dat ik gek ben op zoete aardappel en chipotle. Beide ingrediënten die rijkelijk gebruikt worden in de Mexicaanse keuken. Wanneer ik het dan ook even niet meer weet wat ik op tafel moet zetten dan grijp ik altijd naar de Mexicaanse groentes en kruiden. Het gaat eigenlijk nooit mis! Een goed vegan Mexicaans kookboek was ik nog niet tegengekomen. Ik heb Viva Vegan! van Terry Hope Romero maar daar heb ik nauwelijks uit gekookt. Komt het door de plaatjes? De soms te uitgebreide recepten? Ik weet het nog niet.
En toen kwam dit boek voorbij. The Lotus and the Artichoke Mexico! Ik ben verkocht!
Justin P. Moore, de auteur van het boek, is een in Berlijn wonende Amerikaan. Hij heeft al eerder een kookboek geschreven (Lotus and the Artichoke) en een volgende (Lotus and the Artichoke Sri Lanka) staat op de planning. Hij reist veel en probeert altijd overal de lokale keuken uit. Voor dit boek heeft hij enige tijd in Mexico gewoond en veel geleerd van de bewoners van het land.
Ik denk niet dat ik eerder zoveel recepten achter elkaar uit een kookboek heb gemaakt in 2 weken! En moet je nagaan, ik kwam er pas na een week achter dat het geen index/register heeft terwijl dát meestal hetgeen is wat ik als eerste beoordeel.
Het is geen groot boekje, het heeft een lekker handzaam formaat en toch wel heel erg veel afbeeldingen. Het is ingedeeld in de volgende hoofdstukken: salade, soepen en bijgerechten, hoofdgerechten, zoetigheid en smoothies, sauzen en basisgerechten.
Nadelen aan het boek? Nou toch wel dat er geen index is, maar bij dit boek vind ik het niet eens zo storend. Verder eigenlijk niet! Het zijn makkelijke, smakelijke gerechten. Absolute aanrader voor als je van de Mexicaanse keuken houdt.
Wat heb ik uit het boek gemaakt?
Snow White’s Sunburn cauliflower coconut chipotle soup & pepita cucumber salsa
Een heerlijke bloemkool soep met kokosmelk en een pittige toon door de chipotle. Een salsa gemaakt met komkommer, tomaat en pompoenpitjes schep je er overheen als je deze serveert. Een soep die bij veel mensen in de smaak viel.
Tacos de Calabacitas y Champiñones zucchini mushroom tacos
Ik koos ervoor om kant en klare tortilla's te gebruiken vanwege tijdgebrek. Dit was niet een uitzonderlijk speciaal of lekker gerecht, maar zeker niet verkeerd. Nog erg makkelijk ook!
Mole Tofu baked tofu with easy mole sauce
Eindelijk eens een mole saus gemaakt. Ik dacht dat er naast cacao ook altijd chipotle in moest zitten, maar dat is hier niet gebruikt. Wel erg lekker! Ik heb er zoete aardappel en rijst bij geserveerd. Leuk en smakelijke gerecht!
Mexi-Macaroni with smoked tofu & fresh herbs
Dit gerecht heeft Rick gemaakt! Lekker pittig gekruid en vullend. Wat over was heb ik de volgende dag als lunch meegenomen, erg lekker.
Spicy Tempeh Skewers with grilled veggies
Dit was echt het allerlekkerste: tempeh gemarineerd en op een stokje samen met courgette, paprika en ui. En terwijl het in de oven gaart besprenkel je het zo nu en dan met de marinade. Ontzettend lekker.
The Lotus and the Artichoke Mexico!
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Hoo, dat laatste, de Mexi-macaroni, ziet er echt zalig uit! Ik vind het altijd zo moeilijk om uit kookboeken te koken. Vreemd genoeg kan ik echt verliefd worden op kookboeken en koop ik er ook wel eens, maar dan haal ik er gewoon wat inspiratie uit.
BeantwoordenVerwijderenLiefs, Sofie
Natuurlijk blond en gezond
Ziet er erg goed uit allemaal ! Waar haal je trouwens je mexicaanse ingrediënten ? Ik ben nog in het voorwoord van Romero bezig, maar voorzie dat ik eerst eens moet shoppen... Chipotle bijvoorbeeld...
BeantwoordenVerwijderenHoi José, ik kocht chipotle online bij iHerb. Ik heb alleen de chiptoles in adobo saus nog maar kunnen vinden in Nederland: Tjin's toko in Amsterdam. Maar ik hoorde gisteren dat de kruidenkraam op de markt in Groningen het mogelijk ook verkoopt!
BeantwoordenVerwijderenAls je het niet kan vinden wil ik je ook best een klein zakje opsturen hoor, je hebt mijn e-mail adres;-)
Het was inderdaad te koop bij de kruidenkraam :)
BeantwoordenVerwijderenMooi! Dan weet ik dat dat een betrouwbare tip is die ik gerust aan andere noorderlingen kan geven. Veel kookplezier ermee :-)
Verwijderen