Kookboek: The Lotus and the Artichoke Mexico!


Mensen die mijn blog al een tijdje volgen weten dat ik gek ben op zoete aardappel en chipotle. Beide ingrediënten die rijkelijk gebruikt worden in de Mexicaanse keuken. Wanneer ik het dan ook even niet meer weet wat ik op tafel moet zetten dan grijp ik altijd naar de Mexicaanse groentes en kruiden. Het gaat eigenlijk nooit mis! Een goed vegan Mexicaans kookboek was ik nog niet tegengekomen. Ik heb Viva Vegan! van Terry Hope Romero maar daar heb ik nauwelijks uit gekookt. Komt het door de plaatjes? De soms te uitgebreide recepten? Ik weet het nog niet.

En toen kwam dit boek voorbij. The Lotus and the Artichoke Mexico!  Ik ben verkocht!
Justin P. Moore, de auteur van het boek, is een in Berlijn wonende Amerikaan. Hij heeft al eerder een kookboek geschreven (Lotus and the Artichoke) en een volgende (Lotus and the Artichoke Sri Lanka) staat op de planning. Hij reist veel en probeert altijd overal de lokale keuken uit. Voor dit boek heeft hij enige tijd in Mexico gewoond en veel geleerd van de bewoners van het land.

Ik denk niet dat ik eerder zoveel recepten achter elkaar uit een kookboek heb gemaakt in 2 weken! En moet je nagaan, ik kwam er pas na een week achter dat het geen index/register heeft terwijl dát meestal hetgeen is wat ik als eerste beoordeel.

Het is geen groot boekje, het heeft een lekker handzaam formaat en toch wel heel erg veel afbeeldingen. Het is ingedeeld in de volgende hoofdstukken: salade, soepen en bijgerechten, hoofdgerechten, zoetigheid en smoothies, sauzen en basisgerechten.

Nadelen aan het boek? Nou toch wel dat er geen index is, maar bij dit boek vind ik het niet eens zo storend. Verder eigenlijk niet! Het zijn makkelijke, smakelijke gerechten. Absolute aanrader voor als je van de Mexicaanse keuken houdt.

Wat heb ik uit het boek gemaakt?


Snow White’s Sunburn cauliflower coconut chipotle soup & pepita cucumber salsa
Een heerlijke bloemkool soep met kokosmelk en een pittige toon door de chipotle. Een salsa gemaakt met komkommer, tomaat en pompoenpitjes schep je er overheen als je deze serveert. Een soep die bij veel mensen in de smaak viel.Tacos de Calabacitas y Champiñones zucchini mushroom tacos
Ik koos ervoor om kant en klare tortilla's te gebruiken vanwege tijdgebrek. Dit was niet een uitzonderlijk speciaal of lekker gerecht, maar zeker niet verkeerd. Nog erg makkelijk ook!Mole Tofu baked tofu with easy mole sauce
Eindelijk eens een mole saus gemaakt. Ik dacht dat er naast cacao ook altijd chipotle in moest zitten, maar dat is hier niet gebruikt. Wel erg lekker! Ik heb er zoete aardappel en rijst bij geserveerd. Leuk en smakelijke gerecht!Mexi-Macaroni with smoked tofu & fresh herbs
Dit gerecht heeft Rick gemaakt! Lekker pittig gekruid en vullend. Wat over was heb ik de volgende dag als lunch meegenomen, erg lekker.


Spicy Tempeh Skewers with grilled veggies
Dit was echt het allerlekkerste: tempeh gemarineerd en op een stokje samen met courgette, paprika en ui. En terwijl het in de oven gaart besprenkel je het zo nu en dan met de marinade. Ontzettend lekker.

The Lotus and the Artichoke Mexico!


Print Friendly and PDF

5 opmerkingen:

 1. Hoo, dat laatste, de Mexi-macaroni, ziet er echt zalig uit! Ik vind het altijd zo moeilijk om uit kookboeken te koken. Vreemd genoeg kan ik echt verliefd worden op kookboeken en koop ik er ook wel eens, maar dan haal ik er gewoon wat inspiratie uit.
  Liefs, Sofie
  Natuurlijk blond en gezond

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er erg goed uit allemaal ! Waar haal je trouwens je mexicaanse ingrediënten ? Ik ben nog in het voorwoord van Romero bezig, maar voorzie dat ik eerst eens moet shoppen... Chipotle bijvoorbeeld...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi José, ik kocht chipotle online bij iHerb. Ik heb alleen de chiptoles in adobo saus nog maar kunnen vinden in Nederland: Tjin's toko in Amsterdam. Maar ik hoorde gisteren dat de kruidenkraam op de markt in Groningen het mogelijk ook verkoopt!
  Als je het niet kan vinden wil ik je ook best een klein zakje opsturen hoor, je hebt mijn e-mail adres;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het was inderdaad te koop bij de kruidenkraam :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi! Dan weet ik dat dat een betrouwbare tip is die ik gerust aan andere noorderlingen kan geven. Veel kookplezier ermee :-)

   Verwijderen