Veendam: De Gezonde Apotheker || groente en fruitspecialist



De afgelopen jaren haalde ik altijd mijn (lokale) biologische groente en kruiden altijd bij De Keukentuin. Helaas is deze in de huidige vorm gestopt en zocht ik naar alternatieve om toch mooie, verse en aparte groentes te kunnen kopen.

Per toeval stuitte ik op een prachtig klein groente zaakje in Veendam! Nooit geweten dat het er zat :-) Vorige week bracht ik er een bezoekje aan De Gezonde Apotheker (die naam zou ik echter nooit associëren met een groente en fruit winkel?). Alhoewel veel uit Italië komt en niet alles lokaal zijn het wel allemaal groentes met liefde voor de natuur bereid. Niet allemaal met een bio certificering maar veel wel met het demeter kenmerk (bio dynamisch).

-dit is geen advertentie en ik ben niet betaald om over deze winkel te schrijven. Ik word gewoon altijd heel erg enthousiast als er mensen gepassioneerd met mooie producten bezig zijn-

Ik keek er mijn ogen uit, wat een keus! En dat allemaal gewoon in mijn dorp :-) Op de foto hierboven zie je wat ik mee heb genomen. De enthousiaste verhalen van de eigenaar met recept ideetjes (hij hield rekening met onze vegan lifestyle) nam ik mee naar huis en gebruikte de producten direct 's avonds al in de keuken.


Naast groentes zijn er veel kruiden, knoflooksoorten (roze, gedroogd, half gedroogd of vers) verkopen ze ook uiensoorten, verse kurkuma (yay!) en gember.

          


          

De Gezonde Apotheker staat bekend om het enorme assortiment peulvruchten. Ze hebben tientallen soorten linzen, bonen en erwten. Het was nu nog niet eens hoogseizoen zei de eigenaar..  De verse vijgen zagen er prachtig uit dus die kon ik niet laten liggen.

         



Wat heb ik met de aubergine, borlotti bonen en vijgen gemaakt?


De verse borlotti bonen heb ik 20 minuutjes gekookt samen met wat bonenkruid en een stukje kombu. Daarna in goede olijfolie lichtjes gebakken met wat verse rozemarijn en salie. Op smaak gebracht met wat zout en peper en besprenkeld met citroensap. Echt super lekker! Jammer dat de boontjes hun mooie kleur niet behouden tijdens het koken :-)

De pasta was naar idee van de eigenaar van de groentezaak (dankjewel!): wortel, ui en aubergine heel fijngesneden bakken n olijfolie. Knoflook erbij en vervolgens behoorlijk wat rode wijn en een beetje groente bouillon. Dat laten inkoken tot een dikkere saus. Op smaak brengen met peper en zout, besprenkelen met platte peterselie en plantaardige parmezaanse kaas of edelgist.

De vijgen heb ik zo puur mogelijk gelaten: open gesneden, een dot plantaardige, ongezoete yoghurt erin, besprenkelen met kokosbloesemsiroop en pijnboompitjes.




Print Friendly and PDF

4 opmerkingen:

  1. Ziet er allemaal prachtig uit ! En verse borlottibonen...wow... ik ken alleen de blikversie eigenlijk...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja die kende ik ook alleen maar! Het is zo jammer dat ze gekookt, in blik, die kleur niet behouden. Dat vond ik de eerste keer dat ik een blik open maakte zo teleurstellend. Ik dacht eigenlijk dat ze niet goed meer waren (het etiket toonde namelijk prachtige roze witte stippen) :-)

      Verwijderen
  2. Wat een superleuke post over de gezonde apotheker!!! Het winkeltje is zo leuk en heerlijke spulletjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Re: "De Gezonde Apotheker (die naam zou ik echter nooit associëren met een groente en fruit winkel?)" - wel, van het Engelse gezegde 'an apple a day keeps the doctor away' ... voorkomen is beter dan helen? Vind het perfecte naam! Dank voor het delen van de artikel :-)

    BeantwoordenVerwijderen