Tempeh scaloppine met citroen, pasta en asperges

Ik had zo'n trek in een Italiaans gerecht! Maar ik had ook nog tempeh liggen, en normaal is dat geen gewoonlijke combinatie. Echter als je de juiste tempeh koopt kan het ook wel als vervanger voor wittig vlees dienen. Ik ben enorm fan van de tempeh van De Hobbit (natuurwinkel / Ekoplaza). Je hebt ze in een rol vorm, of in de bekende platte vierkante vorm. Hier heb ik ze "a la scaloppine" gemaakt en het was echt ontzettend lekker!
De volgende keer probeer ik ze te garen in de oven, ik ben benieuwd of het dan ook zo mooi goudbruin en knapperig wordt.


Tempeh scaloppine met citroen, pasta en asperges 2 pers
1 pakje tempeh van De Hobbit
1/3 cup tarwebloem
1/3 cup panko broodkruim
1 tl zout
1 tl peper
1 el citroen zest
1 el no egg (oa bij De Tuinen)
koolzaadolie met botersmaak

1 el + 1 el vegan boter of margarine (ik heb aslan gebruikt)
1 sjalot, fijngesnipperd
1/4 cup uienbouillon
1/4 cup (droge) witte vegan wijn -> ik heb de pinot grigio van Stormhoek gebruikt)
sap van een halve citroen
1 tl zout
peper

4 el fijngesnipperde krul peterselie

4 rolletjes tagliatelle pasta (let er op dat er geen ei in zit
scheut knoflook-olijfolie

groene asperge tips
(knoflook-)olijfolie

Zet het water op voor de pasta.

Meng in een schaaltje de panko, tarwebloem, zout, peper en citroen zest door elkaar. In een ander schaaltje de no egg mengen met de 4 el water, goed roeren.

Snijd de tempeh in dunne plakjes van ongeveer een ½ tot 1 cm dikte. Haal plakje voor plakje eerst door de no-egg, vervolgens door het bloem-panko mengsel. Zet apart.

Verhit een eetlepel vegan boter of margarine in een klein sauspannetje, bak hierin de sjalotjes tot ze glazig worden. Voeg de bouillon, wijn en sap van de citroen toe en warm mee. Op smaak brengen met zout en peper.

Kook de pasta volgens de aanwijzigen op de verpakking (pasta koelt snel af dus zorg ervoor dat deze klaar is als je de rest ook klaar hebt.

Grill de asperge tips in een grillpan, of bak ze een paar minuten in een koekenpan met een scheutje (knoflook-)olijfolie.

Verhit in een grote koekenpan met dikke bodem een klein laagje koolzaadolie met botersmaak, bak hierin op medium-hoog vuur de gepaneerde plakjes tempeh. Beide zijdes ongeveer een minuut of 4, tot ze mooi goudbruin zijn.

Besprenkel de pasta met (knoflook-)olijfolie, serveer de asperges naast de pasta, leg de gebakken tempeh erbij en giet er wat citroensaus overheen. Bestrooien met peterselie en eventueel nog besprenkelen met wat citroensap (van de andere helft die je nog over hebt).



Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten