Workshop Plantaardig koken bij Librije's Atelier in Zwolle

Afgelopen vrijdag heb ik een workshop plantaardig koken bij de Librije gevolgd in Zwolle! Hoe gaaf is dat? Het was de eerste keer dat er een plantaardige workshop werd gegeven in de Librije, geregeld en georganiseerd door Stephanie Gimbrere. Hopelijk volgen er in de toekomst meer plantaardige workshops, aan het succes van deze editie zal het niet hebben gelegen, want wat we hebben allemaal genoten!

Bij binnenkomst werden we verwelkomd en kregen we een glaasje heerlijke biologische sap, thee of wat je maar wilde. We konden kiezen uit allerlei smaken en ik koos voor de rabarber nektar. Die was zo lekker dat ik deze later ook nog in Librije's winkel heb gekocht.

Na het uitdelen van de schorten (die we, zo bleek later mochten houden, yeah!) mochten we ons verzamelen bij de demo tafel. Stephan en Jan, de chef koks die ons die avond zouden begeleiden legden eerst uit wat voor een producten we zouden gaan gebruiken en waar de aandachtspunten lagen.

Ook voor hun was het de eerste  keer dat ze een plantaardige workshop gingen geven dus was het even spannend toen ze het "ei" van witte chocolade gingen voordoen :-)








Librije's Atelier is een enorme ruimte met prachtig kookaparatuur en veel werkruimte. We werden verdeeld in twee teams. En elk team maakte alle vier de gerechten. Dit kwam er in de praktijk op neer dat je met 2-3 personen aan een gerecht werkte.

We gingen aan de slag! Alle onderdelen stonden als recept op papier. Maar het werd allemaal nog niet samengevoegd. We hadden dus eigenlijk nog geen idee wat het eind resultaat zou worden.  Ik ging samen met Pauline en Ester aan de slag met de twee voorgerechten.

Het meeste lag al uitgemeten klaar naast het recept, en het lange voorwerk zoals drogen was al gedaan. Daarnaast mochten we de afwas dumpen bij de demo tafel, Hoe fijn :-)



Terwijl iedereen hard aan het werk was, en Stefan en Jan de oren van het hoofd werden gevraagd, deelde Jesse wat lekkers uit. Eerst een warm kokosmelk drankje met een hartige smaak. En vervolgens kregen we een amuse met bietjes op 4 manieren bereid. Zo erg lekker!




Er werd druk gebrand, gevacumeerd, gezogen en geblazen. Met name de kokosspaghetti die wij maakten was nogal een werkje. Je moest het opzuigen in een buisje, dan koud laten worden in koud water en dan weer eruit blazen. Sliertje voor sliertje!


Na een paar uur hard zwoegen was het dan zover. We hadden de "mis en place" klaar en vervolgens werd er per gang de borden opgemaakt. Het eerste bord werd voorgedaan, en daarna konden we zelf aan de slag. En, niet onbelangrijk, lekker opeten!



Wat hebben we gemaakt en gegeten?

 

Asperge met roggebrood en koffie
Roggebroodcreme als basis met hierop gekookte en gebrande asperges, gekonfijte uitjes, afgemaakt met een roggebroodkruim en een koffie crème op basis van sojamelk en koffie olie.

Ik houd normaal niet van roggebrood, maar hier is het als creme aangemaakt met sojasaus en het was echt ontzettend lekker. Alle smaken klopte bij elkaar en het was zalig.


Kokosspaghetti met paksoi en bouillon van citroengras
De bouillon werd simpel getrokken van stengels citroengras en limoenblad en later aangedikt met xantana/xanthaangom. De spaghetti werd gemaakt uit kokosmelk en kruiden en gebonden met agar agar. Eroverheen werden toefjes knolselderijpuree geserveerd, mini paksoi, gebrande Amsterdamse uitjes, mini courgettes en cornichons.

Dit gerecht ga ik zeker eens in versimpelde vorm namaken. Zeker de bouillon was makkelijk, simpel maar erg lekker.



Spitskool met garam masala en een puree van daslook
Er lag een rolletje gemaakt van spitskoolblad, gevuld met spitskool en op smaak gebracht met rozijnen en garam masala. Erbij een puree van knolselderij en daslook, een bulgur salade, en diverse groentjes geroosterd in de Green Egg. Eroverheen  een cruesli van gekookte, gedroogde en gepofte boekweit en geroosterde pitten. Het gerecht werd afgemaakt met linzenkiemen.

De boekweit cruesli was super, en de daslook puree gaar hier ook eens terug komen. Zalig!


De truc met het ei
"Eierschaal" gemaakt van witte chocolade, erin een eiwit op basis van malibu, eierdooier van ananascoulis. Eromheen ligt gepofte rijst, ananas en een gel van verveine.

De chocolade was erg lekker, de eierdooier van ananas was zo gemaakt dat er een vliesje omheen zat en vloeibaar van binnen. De gel van verveine was echt heel erg lekker.

***

Het was echt een top avond. Ik zou er zo weer heen gaan wanneer er weer een workshop plantaardig koken werd gegeven met andere gerechten. Veel geleerd, veel gezien, veel geproefd, veel gekletst en veel wijntjes gedronken. Leuk! Nogmaals dank Stephanie voor het organiseren!

Ook geïnteresseerd in een toekomstige plantaardige workshop bij Librije's Aterlier? Mail dan naar Stephanie voor meer informatie: sjgimbrere@hotmail.com


Print Friendly and PDF

3 opmerkingen:

  1. Geweldig … heel klein beetje jaloers dat ik niet mee kon! Maar je lekkermakende blog doet goed!
    Groetjes,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er geweldig uit! Wat prachtig allemaal. Kan je iets meer vertellen over die bouillon met citroengras en limoenblad. Ik wil dat ook wel eens maken! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel simpel: 400 ml knolselderijbouillon met 4 sereh stengels ( gekneusd) en 5 limoenblaadjes op zacht vuur laten trekkrn (niet koken). Licht binden met xanthaangom. :-)

      Verwijderen