Parelgerst pap met gierstmelk en mango

Naast de eerder geplaatste Quinoa met rode kool Thaise dressing en gember seitan (waar jullie nog steeds op kunnen stemmen :-))) )  heb ik nog een recept ingediend bij de Happy Veggie Wedstrijd, namelijk een Parelgerst pap met gierstmelk en mango .

Ook hier kun je weer stemmen op het recept: klik  (als je al op de quinoa hebt gestemd kun je helaas niet nog een keer stemmen.  Jammer dat de foto daar niet zo mooi uitkomt, gelukkig mag ik het recept ook op mijn eigen blog plaatsen.

Tijd om uitgebreid toetjes te maken heb ik eigenlijk nauwelijks. Daarnaast zijn ze vaak ongezond en met veel suiker. Niet dit toetje! Ook hier gaan we naar verschillende werelddelen ; gerst is een van de eerste gekweekte graansoorten in Europa en waren in de middeleeuwen erg belangrijk als voedselbron, gierst wordt met name in Afrika gegeten en mango is natuurlijk typisch Zuid-Oost Azië.

Gort is gepelde gerst, bij de gerstekorrel zelf zitten dus nog alle mooie bestanddelen en is het niet gepolijst. Gerst is dus de volkoren variant van gort. Daarnaast klinkt gortpap ook gewoon niet zo aantrekkelijk in mijn oren moet ik zeggen.


Parelgerst pap met gierstmelk en mango 3-4 pers
1 cup parelgerst van lima
3-4 cup gierstmelk van lima
½ zeer rijpe mango in kleine stukjes
suikerbloesemsiroop

Breng 2 cup gierstmelk zachtjes aan de kook. Spoel ondertussen de parelgerst goed af onder water. Wanneer de gierstmelk kookt voeg je de parelgerst toe.
Op zeer laag vuur voor 1 uurtje laten koken. Tegen de eindtijd goed opletten en eventueel nog wat gierstmelk toevoegen. Het laatste kwartier heb ik er in kleine beetjes in totaal nog 1 cup aan toegevoegd al roerend.

Laat enigszins afkoelen en pureer de pap dan met een staafmixer. Het hoeft geen hele fijne structuur te krijgen (mag wel), en doe er indien nodig en gewenst nog wat gierstmelk bij.

Serveer met de stukjes mango en wat suikerbloesemsiroop.




Print Friendly and PDF

3 opmerkingen:

  1. Dit ziet er echt schitterend uit ! Eet je de bloemen ook mee op ?
    ( ik las ergens dat je bloemen ook kunt eten; ik weet alleen niet welke en waar je die dan vandaan pllukt... )

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor, de bloemetjes kan je gewoon eten! Deze mocht ik plukken bij een biologische kweker, maar inmiddels staan ze sinds een week ook weer volop in bloei in eigen tuin. Ik weet niet of je een tuin of balkon hebt, maar ze zijn bijna onkruid en makkelijk te houden. Heel veel bloemen zijn overigens eetbaar! Zelfs de paardenbloem ;-)

      Verwijderen
  2. Een balkon, met een plantbak met viooltjes, maar of het dezelfde zijn... ?
    Dat van de paardenbloem had ik wel eens gehoord, maar ik vraag me nog steeds af welk gedeelte van de plant je dan eet ? En vooral; hoe je het schoonmaakt ? Hier in de buurt groeien wel volop paardenbloemen, maar er lope ook heel veel honden rond...

    BeantwoordenVerwijderen