Op een paar vaste dagen in de week heb ik bijna standaard een kookdip. En dat is juist meestal niet als ik heb gewerkt, dan kom ik juist tot rust in de keuken. Op de dagen dat ik vrij ben, dan heb ik juist moeite om de keuken in te duiken. Vaak wordt het dan wat makkelijks of Rick kookt.
Nu probeer ik mij daar iets meer op voor te bereiden en bijvoorbeeld 's ochtends de slowcooker aan te zetten, zodat ik dan in de avond toch een lekkere gezonde maaltijd heb. Dit keer besloot ik een tomatensoep te maken die ik lang liet warmen in de slowcooker. De smaken spetterde er vanaf! Het kan natuurlijk net zo goed in een gewone pan op een laag vuurtje en dan wat korter, maar een slowcooker is erg makkelijk. Je hoeft er niet bij te blijven, terwijl je huis langzaam maar zeker heerlijk gaat ruiken.
Dit was ook een goed moment om mijn daslookplantjes te gebruiken. Vorig jaar had ik al wat plantjes in de tuin gezet maar die hadden een slechte start. Dit jaar komen ze beter op, en de nieuwe plantjes in mijn moestuinbak gaan al helemaal goed.
Daslook is familie van de knoflook, bieslook en ui. In het wild mag je deze plant niet plukken; daslook is beschermd. Maar gelukkig kun je ze makkelijk kweken in een (schaduw) tuin. Daslook is goed voor je spijsverteering en werkt reinigend voor de lever. Zowel de bloemetjes als de blaadjes zijn eetbaar.
Wat over was van de soep heb ik de volgende dag gebruikt als voorgerecht bij een Mexicaanse maaltijd: 1 volle eetlepel Mexicaanse kruiden erbij.
Tomatensoep met daslookcreme 3-4 pers
10 trostomaten, in grove stukken
1 teen knoflook, fjngehakt
750 ml water
2 groente bouillon blokjes
1-2 el balsamico azijn
1-2 el ahornsiroop
2 el verse oregano fijngehakt, of 1 tl gedroogde
2 takjes tijm, de blaadjes, of 1 tl gedroogde tijm
zeezout & peper
daslookcreme
6 daslookblaadjes
3 el pijnboompitjes
2 el edelgist
3 el olijfolie, extra virgine
zout & peper
Trostomaten in grove stukken snijden, samen met de knoflook, water en verkruimelde bouillonblokjes in de slowcooker of soeppan doen. Slowcooker voor 8 uur op laag zetten of soeppan ongeveer 4 uur op zacht vuur laten koken.
Half uur voor het serveren de verse kruiden toevoegen, de ahornsiroop en balsamico azijn. Op smaak brengen met zeezout en versgemalen peper.
Maak er een gladde soep van met de stafmixer, of blend voorzichtig in de blender.
Voor de daslookcreme maal je alles fijn met een staafmixer in een klein bakje en breng je het op smaak met zout & peper.
Serveer de tomatensoep met wat druppels daslookcreme (voorzichtig erop laten vallen anders vallen ze op de bodem).
Lekker met knapperig ruig brood en een vegan roomkaas (bv soyananda of violife).
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten