Tomatensoep met daslookcreme

Op een paar vaste dagen in de week heb ik bijna standaard een kookdip. En dat is juist meestal niet als ik heb gewerkt, dan kom ik juist tot rust in de keuken. Op de dagen dat ik vrij ben, dan heb ik juist moeite om de keuken in te duiken. Vaak wordt het dan wat makkelijks of Rick kookt.

Nu probeer ik mij daar iets meer op voor te bereiden en bijvoorbeeld 's ochtends de slowcooker aan te zetten, zodat ik dan in de avond toch een lekkere gezonde maaltijd heb. Dit keer besloot ik een tomatensoep te maken die ik lang liet warmen in de slowcooker. De smaken spetterde er vanaf!  Het kan natuurlijk net zo goed in een gewone pan op een laag vuurtje en dan wat korter, maar een slowcooker is erg makkelijk. Je hoeft er niet bij te blijven, terwijl je huis langzaam maar zeker heerlijk gaat ruiken.

Dit was ook een goed moment om mijn daslookplantjes te gebruiken. Vorig jaar had ik al wat plantjes in de tuin gezet maar die hadden een slechte start. Dit jaar komen ze beter op, en de nieuwe plantjes in mijn moestuinbak gaan al helemaal goed.

Daslook is familie van de knoflook, bieslook en ui. In het wild mag je deze plant niet plukken; daslook is beschermd. Maar gelukkig kun je ze makkelijk kweken in een (schaduw) tuin. Daslook is goed voor je spijsverteering en werkt reinigend voor de lever. Zowel de bloemetjes als de blaadjes zijn eetbaar.

Wat over was van de soep heb ik de volgende dag gebruikt als voorgerecht bij een Mexicaanse maaltijd: 1 volle eetlepel Mexicaanse kruiden erbij.Tomatensoep met daslookcreme 3-4 pers
10 trostomaten, in grove stukken
1 teen knoflook, fjngehakt
750 ml water
2 groente bouillon blokjes
1-2 el balsamico azijn
1-2 el ahornsiroop
2 el verse oregano fijngehakt, of 1 tl gedroogde
2 takjes tijm, de blaadjes, of 1 tl gedroogde tijm
zeezout & peper

daslookcreme
6 daslookblaadjes
3 el pijnboompitjes
2 el edelgist
3 el olijfolie, extra virgine
zout & peper

Trostomaten in grove stukken snijden, samen met de knoflook, water en verkruimelde bouillonblokjes in de slowcooker of soeppan doen. Slowcooker voor 8 uur op laag zetten of soeppan ongeveer 4 uur op zacht vuur laten koken.
Half uur voor het serveren de verse kruiden toevoegen, de ahornsiroop en balsamico azijn. Op smaak brengen met zeezout en versgemalen peper.

Maak er een gladde soep van met de stafmixer, of blend voorzichtig in de blender.

Voor de daslookcreme maal je alles fijn met een staafmixer in een klein bakje en breng je het op smaak met zout & peper.

Serveer de tomatensoep met wat druppels daslookcreme (voorzichtig erop laten vallen anders vallen ze op de bodem).

Lekker met knapperig ruig brood en een vegan roomkaas (bv soyananda of violife).

Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten