Thaise koriander kokos tempeh-saté met zwarte rijst

Leuk om niet vegan Oosterse recepten om te zetten in een gerecht zonder dierenleed. Ik vind de Thaise smaken altijd enorm mooi samenvallen en erg lekker, maar helaas is het wel een en al varkentjes, visjes en vissaus in de Thaise keuken en dat wil ik natuurlijk niet. Dierenleed is nooit lekker... Maar des te meer inspiratie om een nieuw gerecht te creëren gebaseerd deze keuken!

Waaronder deze tempeh koriander kokos saté.



Thaise koriander kokos saté met zwarte rijst 2 pers
1 pakje tempeh (à 200 gram) in stukjes/blokjes

marinade:
1 pakje kokoscrème of kokosmelk, 200 ml
1 kleine ui, fijngesnipperd
2 knoflookteentjes, fijngesnipperd
1 tl gemalen koriander
2 el fijngehakte verse koriander (steeltjes + blaadjes)
2 tl kokosbloesemsuiker (of gewone suiker)
2 tl sojasaus
1 tl chilipoeder

dipsaus:
3 el sojasaus
3 el verse limoensap
1 el sesamolie
1 el kokossuiker
1 el fijngehakte chilipeper
1 el fijngehakte knoflook
1 el fijngehakte ui/sjalot
1 el fijngehakte korianderblaadjes
1 el fijne ringetjeslente-ui

erbij:
1 cup zwarte rijst
1 bakje zeekraal
½ ui, gesnipperd
½ rode chilipeper
sesamzaadjes
olie

Avond van te voren/ochtend: Meng de ingrediënten voor de marinade en wentel de tempeh blokjes hierin. Laat minimaal 8 uur marineren.

Zet de zwarte rijst op met water: 1 cup zwarte rijst met 2 cup water. Breng aan de kook en laat op een zacht vuur 45 minuten koken op een laag vuurtje. Laat daarna uitlekken in een vergiet.

Meng ondertussen de ingrediënten voor de dipsaus, en zet weg.

Rijg de tempeh stukjes aan stokjes en bak ze voorzichtig op zacht vuur in de pan met wat olie. (Ik denk dat bakken in de oven ook prima werkt, maar dat heb ik nog niet geprobeerd). Laat zachtjes aan alle kanten mooi goudbruin worden.

Wanneer de rijst en tempeh bijna klaar zijn verhit je in een pan wat olie en bak je de zeekraal samen met de ui en chilipeper voor een minuut of 5-7 al roerend.

Serveer de tempeh met de rijst, de dipsaus apart (deze kan vrij heftig zijn dus wees zuinig). Leg de zeekraal ernaast en besprenkel met sesamzaadjes.

(Ik heb er ook nog gefermenteerde zoete aardappel bij gedaan, zelfgemaakt, wie weet volgt daar ooit een receptje van want dit was ook erg lekker).




Print Friendly and PDF

4 opmerkingen:

  1. Wat heb je toch een mooie site :) Super leuk om op rond te neuzen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel! Altijd erg leuk en motiverend om te horen dit soort feedback :-)
      Ik ga ook even rondkijken op jouw site, die ziet er ook prachtig uit!

      Verwijderen
  2. Super super SUPER gerechtje!! Maak ik zeker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Laat je weten wat je er van vond? :-)

      Verwijderen

Instagram