Bimi en edamame in miso met pinda-sesam dressing

Een recept geïnspireerd op het recept van Ottolenghi uit Plenty More. Alleen heb ik de methode en de groentes gewijzigd, eigenlijk het recept versimpeld. Daarnaast vind ik het ontzettend zonde om groentes te koken wanneer dat niet nodig is, dus ik heb ze lekker gestoomd. Het enige dat nog min of meer gelijk is gebleven is de sesam-dressing.

De schaaltjes vond ik in een Japans winkeltje in Bremen waar we twee weken geleden waren. Ze hebben daar prachtige keramiek, allemaal handwerk en het meeste niet te betalen (vind ik). Deze sprongen er voor ons uit, terwijl ik meestal juist op het sobere mat zwarte val van de Japanse stijl.Bimi en edamame in miso met pinda-sesam dressing 
2 pers
200 gram sojabonen / edamame in peul (of koop gepelde edamame boontjes bij de AH in de koeling)
1 zakje peultjes, grof gesneden
1 bakje bimi
plantaardige olie

2 -3 tl miso
1 el tamari
1 el mirin
1 tl suiker (kokosbloesemsuiker)

dressing:
1-2 handjes gezouten pinda´s, grof gehakt
1 el mirin (Japanse rijstwijn)
1 el ahornsiroop
1 tl zwarte sesamzaadjes
snufje chilivlokken
1 el plantaardige olie

Zilvervliesrijst voor 2 personen

Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar en zet apart.

Breng water aan de kook en stoom de sojaboontjes, peultjes en bimi na elkaar voor ongeveer 5 minuten. Haal de sojaboontjes uit de peultjes en voeg alle groentes bij elkaar wanneer ze gestoomd zijn. De groentes moeten gaar zijn, maar nog wel knapperig blijven.

Meng de miso, tamari, mirin en suiker goed door elkaar tot de miso helemaal is opgelost. Verhit een klein beetje plantaardige olie in een grote wok. Wanneer deze heet is doe je hierin de gestoomde groentes en het miso mengsel erin en roer je alles goed door elkaar. Het is alleen nodig om het op te warmen.

Serveer de groentes over de rijst en besprenkel met de pinda-sesam dressing.
Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten