Chili met zoete aardappel en belugalinzen

Heerlijk een wat pittigere avondmaaltijd nu het wat kouder wordt. Helaas vergeten de koriander erover te strooien voor het maken van de foto, maar zo krijgen jullie hopelijk ook een indruk. Ik heb beluga linzen gebruikt omdat deze mooi heel blijven tijdens het koken, maar je kan gerust groene of bruine linzen gebruiken.

Wat over was heb ik de volgende dag meegenomen als lunch, dan zijn de smaken helemaal lekker ingetrokken, als zal de knoflooklucht niet heel erg prettig zijn voor collega's :-) er zitten wel 4 teentjes in!


Chili met zoete aardappel en belugalinzen 2-3 personen
1 cup beluga / zwarte linzen
½ prei, in fijne halve ringen
½ winterpeen, in blokjes
1 stengel bleekselderij, in stukjes
4 tenen knoflook, fijngehakt
1 grote zoete aardappel, geschild en in kleine blokjes
1 tl chipotle poeder (of ½ tl gerookte paprika & ½ tl chilipoeder)
2 tl Mexicaanse kruiden (of ½ tl oregano, ½ tl komijn, ½ tl koriander, ½ tl chilipoeder)
½ tl kaneel
1 tl - 1 el cacao (raw)
½ bakje champignons, in plakjes
1 rode paprika, van zaden ontdaan en in stukjes
1 pak/blik tomatenstukjes
500 ml plantaardige bouillon
plantaardige olie
zout & peper

Bak in een diepe pan in olie de linzen, prei, winterpeen, bleekselderij en knoflook voor een paar minuten aan tot de geuren los komen en ze zachter worden.

Voeg de zoete aardappel toe, de kruiden, champignons en paprika en roer alles nog een paar minuten om en zorg dat alles bedekt is met de kruiden.

Doe de tomatenstukjes en bouillon erbij en laat alles zachtjes koken voor ongeveer een half uur met de deksel op de pan. Proef na het half uur of de zoete aardappel en linzen gaar zijn.

Dien op met bijvoorbeeld ongezoete sojayoghurt, tortilla chipjes, verse koriander, avocado etc etc.





Print Friendly and PDF

4 opmerkingen:

  1. Mjam!! Recept iets versimpeld met linzen uit pot gemaakt, die pas op het laatst toegevoegd en 5 minuutjes mee laten pruttelen, was lekker!! Wel te vochtig daardoor (omdat de linzen natuurlijk geen vocht meer opnamen), dus tip is dan de hoeveelheid bouillon te halveren. Bedankt voor dit recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed dat het weer gesmaakt heeft, en inderdaad de linzen nemen ietwat vocht op.

      Verwijderen
  2. Gisteren gemaakt en geweldig lekker bevonden door het hele gezin. Dit wordt een klassieker bij ons, dat voel ik :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk om te horen! Fijn dat het bij iedereen goed in de smaak viel :-)

    BeantwoordenVerwijderen