Kruidige linzen, groentes en bruine rijst

Het woordje "bowl" is helemaal hip in vega en vegan land (buddha bowl, chia bowl, acai bowl etc etc). Ik heb een Nederlandse blog, dus wil niet teveel Engelse titels gebruiken. Ik heb er van alles geprobeerd voor te zetten in de naam, maar het klinkt niet :-) "Schotel met kruidige linzen?", "Kommetje met kruidige linzen? ", uiteindelijk maar gewoon weggelaten en dan dekt het de lading van dit recept nog het best,

Het recept is geïnspireerd op een recept van Vegan Insanity  Ik heb het een en ander aangepast. Waaronder de quinoa; ik vind dat niet zo lekker..  De dressing is overigens een behoorlijke hoeveelheid, en behoorlijk krachtig. Daar had ik best veel van over. De olie heb ik weggelaten, die was onnodig.

Onlangs ben ik begonnen te lezen in het boek Healing with Whole Foods en daarin werd in een van de eerste hoofdstukken geschreven over bruine / zilvervlies rijst en hoe ontzettend gezond dat is! Gelukkig maar, want zilvervliesrijst vind ik echt heerlijk.

Het zit vol met magnesium en is erg goed om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, Daarnaast bevat het wel 70 anti-oxidanten (waaronder een unieke vorm van vitamine E) en heeft het een cel beschermende functie. De lofzang gaat een aantal pagina's door. Als je het interessant vind kun je het ook terug vinden via google books. Niet dus alleen maar "vezels" zoals vaak wordt gedacht.


Kruidige linzen, groentes en bruine rijst 
2-3 pers

Voor de rijst:
1 cup bruine rijst / zilvervliesrijst

Kook gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Voor de linzen:
1 cup groene linzen
1 laurierblaadje
1 bouillon blokje (ik heb de organic garlic and herb gebruikt van Kallo, oa te koop bij Marqt)

 Doe de linzen, laurierblad en bouillon in een pan en zet onder water. Kook volgens de aanwijzingen op de verpakking van de linzen. Ik hanteer overigens meestal een iets kortere kooktijd. Gewoon tussendoor proeven.

Voor de gecarameliseerde uien:
2 gele of witte uien, in fijne halve ringen
plantaardige olie

Bak in een kleine koekenpan de uien met wat olie minimaal 20 minuten tot ze gecarameliseerd zijn.

Voor de groentes:
200 gram spinazie, grof gehakt
1 bos raapstelen, grof gehakt (incl steel)
plantaardige olie

In een grote pan de raapstelen aanbakken tot ze geslonken zijn. Voeg daarna de spinazie toe en laat alles 5 minuutjes zachtjes bakken. Op smaak brengen met zout en peper.

Voor de dressing:
¼ cup edelgist
3 el water (deze zou ik weglaten de volgende keer omdat het erg dun werd)
3 el shoyu / sojasaus
3 el appelazijn
1 teentje knoflook, geperst
1½ el tahini

Meng alles bij elkaar.

Verdeel de rijst, groentes, linzen en uien over een diep bord. Besprenkel de dressing een beetje over de rijst en groente en serveer de rest ernaast zodat je zelf kan doseren.Print Friendly and PDF

1 opmerking:

  1. Hmm, ik denk ook nog even na over een vertaling voor "bowl". Ik vermoed dat veel niet-vega/foodie Nederlanders daarbij eerder denken aan een grote schaal fruit op sap op een verjaardag, denk je niet? :D
    Ik eet ook veel vaker zilvervliesrijst dan quinoa, deels omdat het goedkoper is, maar het is inderdaad ook hartstikke gezond natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen