Het woordje "bowl" is helemaal hip in vega en vegan land (buddha bowl, chia bowl, acai bowl etc etc). Ik heb een Nederlandse blog, dus wil niet teveel Engelse titels gebruiken. Ik heb er van alles geprobeerd voor te zetten in de naam, maar het klinkt niet :-) "Schotel met kruidige linzen?", "Kommetje met kruidige linzen? ", uiteindelijk maar gewoon weggelaten en dan dekt het de lading van dit recept nog het best,
Het recept is geïnspireerd op een recept van Vegan Insanity Ik heb het een en ander aangepast. Waaronder de quinoa; ik vind dat niet zo lekker.. De dressing is overigens een behoorlijke hoeveelheid, en behoorlijk krachtig. Daar had ik best veel van over. De olie heb ik weggelaten, die was onnodig.
Onlangs ben ik begonnen te lezen in het boek Healing with Whole Foods en daarin werd in een van de eerste hoofdstukken geschreven over bruine / zilvervlies rijst en hoe ontzettend gezond dat is! Gelukkig maar, want zilvervliesrijst vind ik echt heerlijk.
Het zit vol met magnesium en is erg goed om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, Daarnaast bevat het wel 70 anti-oxidanten (waaronder een unieke vorm van vitamine E) en heeft het een cel beschermende functie. De lofzang gaat een aantal pagina's door. Als je het interessant vind kun je het ook terug vinden via google books. Niet dus alleen maar "vezels" zoals vaak wordt gedacht.
Kruidige linzen, groentes en bruine rijst
2-3 pers
Voor de rijst:
1 cup bruine rijst / zilvervliesrijst
Kook gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Voor de linzen:
1 cup groene linzen
1 laurierblaadje
1 bouillon blokje (ik heb de organic garlic and herb gebruikt van Kallo, oa te koop bij Marqt)
Doe de linzen, laurierblad en bouillon in een pan en zet onder water. Kook volgens de aanwijzingen op de verpakking van de linzen. Ik hanteer overigens meestal een iets kortere kooktijd. Gewoon tussendoor proeven.
Voor de gecarameliseerde uien:
2 gele of witte uien, in fijne halve ringen
plantaardige olie
Bak in een kleine koekenpan de uien met wat olie minimaal 20 minuten tot ze gecarameliseerd zijn.
Voor de groentes:
200 gram spinazie, grof gehakt
1 bos raapstelen, grof gehakt (incl steel)
plantaardige olie
In een grote pan de raapstelen aanbakken tot ze geslonken zijn. Voeg daarna de spinazie toe en laat alles 5 minuutjes zachtjes bakken. Op smaak brengen met zout en peper.
Voor de dressing:
¼ cup edelgist
3 el water (deze zou ik weglaten de volgende keer omdat het erg dun werd)
3 el shoyu / sojasaus
3 el appelazijn
1 teentje knoflook, geperst
1½ el tahini
Meng alles bij elkaar.
Verdeel de rijst, groentes, linzen en uien over een diep bord. Besprenkel de dressing een beetje over de rijst en groente en serveer de rest ernaast zodat je zelf kan doseren.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Hmm, ik denk ook nog even na over een vertaling voor "bowl". Ik vermoed dat veel niet-vega/foodie Nederlanders daarbij eerder denken aan een grote schaal fruit op sap op een verjaardag, denk je niet? :D
BeantwoordenVerwijderenIk eet ook veel vaker zilvervliesrijst dan quinoa, deels omdat het goedkoper is, maar het is inderdaad ook hartstikke gezond natuurlijk.