Mexicaans, altijd heerlijk ook zonder recept en handleiding, de smaken zijn bijna altijd goed. Ik was heel enthousiast kruiden aan het inslaan bij mijn favoriete kruidenkraam op de markt (ik moet ze steeds maar ergens toevallig tegenkomen): Het Kruidenhuis. Thuisgekomen bleek ik nog gewoon een heel vol potje te hebben met Mexicaanse kruiden. Goede aanleiding om weer eens wat Mexicaans te koken :-)
Ik had dit keer de tempeh gebruikt van Hobbit en deze was erg lekker. Niet te los, maar ook zeker niet zo stevig als de andere biologische tempeh die veel te verkrijgen is van Yakso. Die van Hobbit heb ik gekocht bij ekoplaza. Deze beviel in ieder geval erg goed.
Mini tortilla's met tempeh, bonen en avocadosaus
10 mini tortilla's
1 blikje knapperig mais
4 tomaten, gesneden
peper en zout
voor de tempeh
1 pak tempeh, in kleine stukken gesneden
1 cup water
1 el uiengranulaat
1 el knolfook granulaat
½ tl chipotle of chilipoeder
2 el tomatenpuree
plantaardige olie
Bak de tempeh een paar minuutjes in een pan met wat olie. Voeg de overige ingredienten toe en laat onder af en toe roeren droogkoken (ongeveer een minuut of 20). Proef en breng op smaak met zout en peper.
voor de bonen:
2 grote uien, in halve dunnen ringen
1 groot blik zwarte bonen, uitgelekt
1 -2 el Mexicaanse kruiden
2 laurierblaadjes
water
plantaardige olie
Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin de uien ongeveer een minuut of 10 tot ze beginnen te carameliseren. Voeg de bonen, kruiden en laurierblaadjes toe en steeds een beetje water om te voorkomen dat het uitdroogt. Laat een minuut of tien bakken tot alle smaken goed zijn ingetrokken. Verwijder de laurierblaadjes en breng op smaak eventueel met zout en peper.
voor de avocado saus:
1 avocado
handje verse koriander
½ tl knoflookgranulaat (of een half teentje verse knoflook)
1/3 cup soja yoghurt (ongezoet)
sap van een 1/2 citroen
optioneel: water
Meng alles met een staafmixer door elkaar. wanneer het te dik is kun je het eventueel verdunnen met water. Op smaak brengen met zout en peper.
Verhit de kleine tortilla's in een pan of in de magnetron.
Zet alles in bakjes op tafel zodat iedereen lekker zelf zijn eigen tortilla kan samenstellen. Of serveer ze kant en klaar met alles over de tortilla's verdeeld.
optioneel: water
Meng alles met een staafmixer door elkaar. wanneer het te dik is kun je het eventueel verdunnen met water. Op smaak brengen met zout en peper.
Verhit de kleine tortilla's in een pan of in de magnetron.
Zet alles in bakjes op tafel zodat iedereen lekker zelf zijn eigen tortilla kan samenstellen. Of serveer ze kant en klaar met alles over de tortilla's verdeeld.
Jouw eten ziet er altijd zo lekker uit! Die avocadosaus lijkt me heel bijzonder.
BeantwoordenVerwijderenDankjewel Martine! Normaal heb ik standaard guacamole bij dit soort gerechtjes, maar deze avocadosaus is weer eens een leuke afwisseling.
VerwijderenIk krijg hier trek van
BeantwoordenVerwijderenOeh, ik ben dol op Mexicaans. Ik sluit me bij Martine aan wat betreft de avocadosaus!
BeantwoordenVerwijderenZiet er weer heel lekker uit! Wij eten ook altijd guacamole bij wraps. Mmmm!
BeantwoordenVerwijderenBij ons is het vaak ook dat we wraps bij de guacamole eten :-) Dan hebben we nog avocado's liggen en maken we de wraps met vulling erbij.
VerwijderenHoi Daniëlle!
BeantwoordenVerwijderenDit klinkt heerlijk en ziet er ook heerlijk uit. Wat fijn dat je erbij vertelt welke tempeh je wel en minder goed bevalt en waarom, fijne tips! Ik vind tempeh heerlijk, maar ik heb het nog nooit zelf gemaakt. Maar met dit recept (en in deze maand) kom ik er denk ik niet meer onder uit ;) (maar dat wil ik ook niet, haha!).
Dankje voor je lieve reactie en jouw blogbericht is inderdaad de aanleiding geweest tot de aanmelding!
Ik ben erg benieuwd naar wat je allemaal gaat posten, ik vind het heel erg leuk dat ik eraan mee doe!
Liefs