Kookboek: Salad Samurai review

Terry Hope Romero heeft op het juiste moment een kookboek uitgebracht: aan het begin van de zomer kwam Salad Samurai uit, een boek vol heerlijke salades en smaakvolle toppings.


Ik heb er nu 4 recepten uit gemaakt (onderstaanden) en alles is tot nu toe meer dan goed bevallen. De recepten zijn totaal niet ingewikkeld, en de smaken zijn echt geweldig, hoe verrassend sommige combinaties in eerste instantie misschien ook lijken.

Salad Samurai zit vol prachtige foto's bij vrijwel elk recept en heeft een fijne layout. Na een intro komen de recepten waarin  de eerste hoofdstukken worden besteed aan dressings (denk aan Creamy Maple Mustard dressing, Chia Chipotle Dressing, Almond Butter Hemp Dressing etc etc ) en toppings (5-Spice Tamari Almonds, Roasted Hemp Seed Parmesan, Ginger Beer Tofu etc etc).

Vervolgens zijn er, heel handig, de salades ingedeeld per seizoen. Zo kun je met de seizoenen de salades mee eten (oh , wanneer gaat Nederland inzien dat boerenkool en palmkool niet alleen maar wintergroentes zijn??!!) . Veel positiefs, een heerlijk boek om te hebben, en ik moet zeggen dat ik nog niet eerder in 2 weken tijd 4 recepten uit 1 nieuw kookboek heb gemaakt.

Zijn er ook minder leuke punten aan het boek? Ik denk dat een foodie die al wat bekender is met de plantaardige keuken niet veel moeite heeft om de producten te vinden of ze dan wel makkelijk weet te vervangen, maar er komen wat ingredienten in voor die niet in de kleinere supermarkten te vinden zijn. Denk aan chipotles, hennepzaad, tamarinde, sriracha, liquid smoke.

Daarnaast vind ik het jammer dat op sommige foto's ingrediënten in de gerechten zijn gefotografeerd die helemaal niet in het gerecht zitten. Nu zijn deze vaak ook niet essentieel voor de smaak, maar als er overduidelijk paprika, sla of avocado in de salade ligt dan verwacht ik deze eigenlijk ook terug in het recept. Gelukkig kun je deze makkelijk zelf toevoegen als je het opmerkt.

Wat heb ik tot nu toe gemaakt? 


Als eerste kwam de Pepperoni Tempeh Pizza Salad aan bod. Dit gerecht had ik al online gezien in een andere review ( KZ Cakes, Salad Samurai Review) en leek mij zo lekker dat ik met ongeduld op het boek zat te wachten. Deze salade is echt heerlijk en gaat er zeker vaker komen, tempeh op zijn lekkerst (ik heb het wel eerst even gestoomd). Op deze foto stond paprika op de foto, maar niet in het gerecht.

Ik heb er de Roasted Hemp Seed Parmesan bijgemaakt, en ipv croutons heb ik pita's geroosterd met olie en Italiaanse kruiden. De Roasted Hemp Seed Parmesan is ook ontzettend lekker en kun je goed bewaren en over andere pasta gerechten strooien.

Hier vind je overigens dit gerecht online: Sand and Succotash.
Het enige recept met bloemkool, maar dan ook wel gelijk een hele lekkere: Pesto Cauliflower & Potato Salad. Een vrij simpel gerecht maar wel een die supergezond, voedzaam en ook nog eens heel erg lekker is. Ik heb er Nieuw-Zeelandse Spinazie aan toegevoegd (dit was zo'n recept dat er sla/rucola alleen op de foto is toegevoegd) en dat gaf een frisse afwisseling. Met de andere helft van de bloemkool, aardappeltjes en erwtjes heb ik de volgende dag een curry gemaakt. Zelfde combi van groente maar een heel ander gerecht :-) Hier vind je het gerecht online: Keepin't Kind
Ik had zwarte bessen in huis en wilde daar iets mee doen, in Salad Samurai gekeken en jawel een recept met blauwe bessen: Blueberry Tamari Greens Bowl. In plaats van dat ik de Ginger Beer Tofu topping erbij heb gemaakt heb ik amandel sesam tofu opgebakken. Wel heb ik de 5-Spice Tamari Almonds gemaakt als topping en voor de kleur wat Oost-Indische Kers bloemen toegevoegd.

Bij de eerste happen van dit gerecht was het heel even wennen, die zuren bessen, maar alle smaken bij elkaar gekomen werd het enorm lekker. Ook dit gerecht is online te vinden! The Splendid Table.
En een van de laatste salades die ik maakte was Grilled Kale Salad with Spicey lentils. Echt verrassend lekker en niet moeilijk. Ik ben wel echt ontzettend blij met de biologische kwekerij waar ik wekelijks mijn groente koop dat ze nu ook Cavolo Nero/Palmkool kweken, en dan ook nog midden zomer, heerlijk! Hier lag avocado in de salade op de foto maar niet in het recept. Was een lekkere toevoeging en zou ik niet overslaan.  Mijn sriracha saus was op en heb ik vervangen door wat chilisaus. Hier horen overigens ook geroosterde amandelen bij, nadat ik de foto's had gemaakt kwam ik erachter dat die nog op het aanrecht lagen nog net op tijd voordat we er van gingen eten kon ik deze nog toevoegen. :-)
Gelukkig staat ook dit recept online voor diegene die het boek nog niet hebben: Chic VeganPrint Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten