Vegan BBQ ideetjes + vegan aïoli à la duyvis recept

Vorig weekend hebben we gebarbecued en ik dacht wat ideetjes met jullie te delen wat wij er graag opdoen. Geheel plantaardig barbecuen is namelijk helemaal niet saai, en kan ongelofelijk lekker zijn!

Deze zomer zullen we veel gebruik maken van halve tomaatjes op de BBQ met een heerlijk kruidenmengsel.
Serveer gehalveerde tomaten. Bestrooi de snijkant met wat zout voordat je ze met de snijkant naar beneden op het rooster legt. Laat zo lang erop tot ze beginnen te karameliseren.

Wanneer ze goed zijn serveer je ze met een schepje kruidenmengsel. Hiervoor gebruik ik eigenlijk alle verse kruiden die ik voor handen heb en snijd deze heel erg fijn. Ik heb er geen vast recept voor maar wat ik er in doe is bijvoorbeeld: munt, basilicum, oregano, tijm, salie. Ook doe ik er een klein teentje knoflook fijngehakt door, olijfolie en vervolgens wat zout.


Echt superlekker dit kruidenmengsel, en niet alleen op de tomaatjes. Ook bij aardappeltjes op de BBQ. Ik heb ze hier alvast gehalveerd en voorgekookt. Geregen aan spiesjes zodat ze niet in het rooster kunnen vallen en makkelijk om te draaien zijn.

Ook doen wij wat plakjes courgette, ingesmeerd met olijfolie op de BBQ en daar is deze kruidenolie ook heerlijk bij.


Naast diverse plantaardige burgers die je kan kopen (van Fry's is echt geweldig!) maken wij vaak gebruik van de kipstuckjes van de Vegetarische Slager. Ik koop de variant zonder stokjes omdat ik ze zelf wil rijgen. Ik maak er graag 'shaslicks' van: stukjes paprika, ui, klein plakje gerookte tofu en een stukje vegetarische kip om en om rijgen.

Vervolgens giet ik een marinade over de kip stukjes voordat ik ze op de BBQ leg. Dit is bijvoorbeeld een "spicy grill mix" aangemaakt met wat olie, of een andere lekkere mix die ik op dat moment tegen ben gekomen.
Mijn favoriete saus om te serveren bij deze stokjes is de Grill&Steak saus van Remia.


Inmiddels al bij vele bekend, maar meloensteaks op de BBQ is ook erg lekker! Wel moet je een goede timing hebben. Nadat je de in dikke plakke gesneden water meloen op de BBQ hebt gelegd moet deze een behoorlijke tijd erop liggen om deze te laten karameliseren, echter wacht net iets te lang en deze wordt pikzwart. Even een oogje erop houden dus.
Lekker bestrooien eventueel met kruiden, peper en zout. Ook hier is de kruidenolie echt heerlijk!


Wij hebben er ook altijd afbakstokbroodjes bij. Die van DeliFrance zijn erg lekker en nog plantaardig ook.
Vroeger kocht ik voor dit soort maaltijden altijd de zakjes met sausmixen van Duyvis maar hier zit melk in verwerkt dus die heb ik al lange tijd niet meer gegeten. Alhoewel de aiolie van Duyvis absoluut geen "echte" aioli is vond ik die wel echt superlekker! Zeker om mijn afbakstokbroodjes in te dippen :-) Ik ben dus zelf aan de slag gegaan en ik vind dat het erg dicht in de buurt komt.

vegan aïoli à la duyvis
1 cup veganaise ( maak zelf : link recept  of gebruik bijvoorbeeld de mayolijn van Remia. Let wel op dat je de 100% plantaardige versie pakt, er zijn twee soorten van remia die zo heten.)
½ tl uienpoeder
½ tl gedroogde kervel
1/4 tl mosterdzaadpoeder
½ tl knoflookgranulaat (of knoflookpoeder) (gebruik geen verse knoflook, dit geeft een hele andere smaakbeleving.
zout naar smaak

Alles bij elkaar mengen en minstens een half uurtje even de smaken in laten trekken.


Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten