Thaise soja garnalen met zeekraal



Zeekraal had ik nog niet eerder zelf bereid. Wel al eerder in restaurants gegeten en ik vond het altijd erg lekker. Toen ik een doos vol met verse zeekraal in de natuurwinkel zag liggen greep ik dan ook mijn kans.

Zeekraal is een knapperige ziltige zeegroente die goed bestand is tegen de zoutige omstandigheden van de kust en de vloedlijn en behoort tot de vetplanten uit de amarantenfamilie. Het grappige is dat deze plant wel weer zoet (regen)water nodig heeft om te kiemen. Het plantjekomt veel voor in de kwelders van het waddengebied.

Er wordt beweerd dat sommige stoffen in de zeekraal ontstekingsremmende werkingen hebben, waardoor het niet alleen als voeding maar ook als geneesmiddel wordt gebruikt. In Alaska heel lang geleden werd het gebruikt tegen scheurbuik, en de Chinezen zetten het in tegen hoofdpijn, hoge bloeddruk en schurft. Onderzoek heeft uitgewezen dat er inderdaad stofjes zitten in zeekraal die een goede werking op de gezondheid hebben.

Zeekraal wordt vaak gegeten met vis. Nu eet ik natuurlijk geen vis of schelpdieren en ik hoop met dit gerecht met de ongelofelijk goed lijkende soja garnalen een beetje bewustzijn bij te creëren om zuinig te zijn met onze oceanen in het kader van World Ocean Day.



Thaise soja garnalen met zeekraal 2 pers
12 soja garnalen (toko)
1 el mirin
1 el rijstazijn
½ - 1 rode peper, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 el vers geraspte gember
sap van 1 limoen + een beetje zest van de limoen
portie zeekraal (ongeveer 200 gram)
scheutje mirin
1 cup sushi/ plak rijst
plantaardige olie

Voeg de volgende ingrediënten samen: mirin, rijstazijn, rode peper, knoflook, gember, limoensap en zest. Meng alles goed en leg de garnalen hierin om minimaal 4 uur te marineren.

Kook ondertussen de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, breng op smaak net een beetje rijstazijn en mirin wanneer de rijst klaar is.

Verhit wat plantaardige olie en bak de garnalen incl de marinade om en om goudbruin in de olie. Rijg ze aan stokjes wanneer ze klaar zijn om te serveren.

Verhit wat olie in een grote pan en bak hierin de zeekraal samen met een scheutje mirin voor ongeveer een minuut of 4. Serveer de zeekraal over de rijst en hieroverheen de soja garnalen.

Wij hebben er in stukjes gesneden verse mango met shichimi togarashi kruiden en krokant gebakken tofu met sojasaus bij gegeten.




Print Friendly and PDF

1 opmerking:

  1. Wauw, wat ziet dit er mooi uit! Prachtige foto's. Vegan garnalen, ik ben super benieuwd! Ik wist niet dat dit bestaat. Maar het klinkt heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen