Zoete aardappel en linzen schotel met prei


Ik denk dat dit het eerste recept is dat ik op deze blog plaats waar prei in is verwerkt (direct even de zoekfunctie op mijn blog gebruikt en inderdaad :-)). Ik heb iets tegen prei en ik weet eigenlijk niet zo goed waarom.
In dit recept wilde ik het niet weglaten, het leek mij er wel bij passen en de methode, blancheren en vervolgens grillen, sprak mij wel aan. Het was ook inderdaad echt een lekker combinatie.


Zoete aardappel en linzen schotel met prei 2 pers
1 grote prei, gehalveerd, blad verwijderd maar de wortel er nog aan zodat het niet uit elkaar valt
olijfolie
zout
handje verse koriander
1 el sherry azijn
2 uien, fijngesnipperd
1 rode paprika, in kleine stukjes
1 zoete aardappel, geschild en in stukjes
1 cup zwarte beluga linzen
2 cup plantaardige bouillon (ik heb paddenstoelenbouillon gebruikt)
1 tl komijnpoeder
1 tl gerookte paprikapoeder

Blancheer de twee prei helften voor ongeveer 30 seconden in een grote pan met kokend water. Dompel daarna in een bak met koud water en laat goed uitlekken.
Verhit een grillpan en bestrijk de prei helften met olijfolie en wat zout. Grill de prei aan beide zijdes tot ze mooie grillstrepen hebben, ongeveer 5 minuten.  Snijd de prei in dunne reepjes (gooi de wortelzijde weg) en vermeng met de koriander, en de sherryazijn.

Bak de ui en paprika in een pan met een hogere rand in wat olijfolie tot ze beginnen te verkleuren. Roer er op het laatst de blokjes zoete aardappel in om. Voeg de bouillon toe samen met de linzen, komijn en paprikapoeder. Breng aan de kook en laat het ongeveer 25 minuten zachtjes doorkoken tot de linzen gaar zijn.
Schep het mengsel uit de pan met een schuimspaan voor het geval er nog veel vocht is overgebleven en serveer met de prei salade erbovenop.


bron bewerkt recept: Vedge

Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten