Snijbiet, linzen en tomatenschotel


Heerlijk al die verse groene groentes die nu weer aangeboden worden.  Snijbiet, snijmoes, raapstelen, verse jonge spinazie je maakt mij er blij mee :-)

Ik had nog een klein bosje snijbiet liggen en een behoorlijke bos snijmoes. Ter inspiratie pakte ik het boek Wild Garlic, gooseberries..and me erbij. Ik vond een lekker gerecht ter inspiratie en om te "veganiseren". Het eindresultaat was bijzonder geslaagd (if I may say so..). Heerlijke pure smaken, hartig, zoet, gezond en lekker vullend. Dit gaat zeker vaker op tafel komen. Geen snijbiet of snijmoes? Een andere groente werkt ook prima, zoals bv raapsteel. Ik denk zelfs met spinazie, alleen hebben die natuurlijk minder stengel.



Snijbiet, linzen en tomatenschotel 2 - 3  pers
7 - 8 tomaten
200 gram beluga (zwarte) linzen
1 blokje bouillon (ik heb knoflook en kruiden bouillon van zonnatura gebruikt)
1 kleine bos snijbiet & 1 kleine bos snijmoes  (of een hele grote bos snijbiet)
2 teentjes knoflook, fijngehakt
takje verse tijm
scheut kruiden azijn (of droge witte wijn)
1/3 cup panko broodkruim
1/3 cup edelgist
olijfolie
peper & zout

Verwarm de oven voor op 180C.
Snijd de tomaten in dikke plakken. Verdeel over een bakplaat bekleed met bakpapier. Besprenkel met zout en wat olijfolie en zet in de oven voor ongeveer 20-30 minuten.

Kook de linzen met voldoende water en een bouillonblokje in 20 minuten beetgaar (ze moeten een lekkere bite houden). Giet af en zet even apart.

Ondertussen de stengels van het bladgroen scheiden. Het bladgroen in ruim kokend water even laten slinken, afgieten en afspoelen met koud water en fijnhakken. Meng door de linzen heen.

De stengels grof hakken. In een koekenpan met wat olie de stengels en de knoflook bakken en een scheut kruiden azijn toevoegen. Goed blijven omroeren tot de stengels gaar zijn maar nog wel een bite hebben.

Besprenkel de bodem van een ovenschaal met wat olijfolie. Leg hierop de helft van de tomatenplakken. Bedek met het linzen-bladgroen mengsel. Hieroverheen verspreid je de geroerbakte stengels en vervolgens nog een laag tomatenplakken.

Meng de panko met de edelgist en verdeel over de tomatenplakken. Zet onder de grill tot de kruim een mooi goudbruin kleurtje heeft en het gerecht verwarmd is.

Wij hebben er gebakken aardappeltjes bij gegeten.



Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten