Witte bonen met vega worstjes en boerenkool

Al tijden ben ik op zoek naar mat zwarte diepen borden. Ik heb ze ooit gezien in een kookprogramma en vond het zo mooi! Maar helaas niet te vinden. Wel hele glimmende maar niet van die stoere ruige matte borden.
Ik had de hoop al een beetje opgegeven en ben ze zelf gaan maken tijdens mijn keramiek cursus. Toen de borden voor de glazuurstook in de oven stonden vond ik toch ineens hele mooie mat zwart diepe borden in Bremen! Ze zijn dan wel niet "rond" en niet wat ik in mijn hoofd had (dat zijn uiteindelijk mijn eigen gemaakte borden ook niet geworden) maar ik vond ze wel echt heel erg mooi. Meegenomen dus. Nadeel van zwarte borden is dat je de hete stoom dat van het warme eten afkomt weer beter ziet op de foto's..

Mijn kasten barsten inmiddels behoorlijk uit hun voegen met al borden, kommen en schalen die ik verzameld heb. Binnenkort maar eens iets wegbrengen naar de kringloop (veel komt daar ook wel vandaan).

Maar goed, dit gerecht vond ik goed passen bij deze stoere borden. Het is een stoer en ruig gerecht. Rick dacht dat ik de Franse cassoulet aan het namaken was, maar daar zit geen kool in, en deze heeft meer een Italiaanse inslag. Het gerecht is erg lekker geworden; ik had drie porties gemaakt maar Rick heeft voor twee personen gegeten (daar ging mijn lunch voor de volgende dag).

De aardappeltjes heb ik apart gekookt omdat ik niet veel tijd had. Je kan ze ook rauw toevoegen en ze dan in de bouillon laten garen.
Witte bonen met veggie worstjes en boerenkool 3 pers
2 uien, gesnipperd
1 pak veggie life braad worstjes, in stukjes van 1 cm gesneden (of andere plantaardige worstjes / saucijsjes)
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 el liquid smoke (optioneel maar wel erg lekker!)
1 blik witte bonen á 800 gram, uitgelekt
1 laurierblaadje
1 tl tijm
½ tl pikante paprika poeder
500 ml bouillon (uien bouillon of  Edward & Sons, Not-Chick'n)
8 krielaardappeltjes, gehalveerd & gaar gekookt
3 cup fijngesneden boerenkool
flink wat verse zwarte peper (1 tl) + zout naar smaak
plantaardige olie

Verhit in een diepe pan wat olie en bak hierin de ui glazig. Voeg de worstjes toe samen met de liquid smoke en bak ze tot ze beginnen te verkleuren. Voeg de knoflook toe en roer even mee.

Doe de witte bonen in de pan samen met de tijm, laurierblad en paprikapoeder, goed mengen en de bouillon en de aardappeltjes erbij doen.

Wanneer alles mooi op temperatuur is voeg je de boerenkool toe. Zodra deze begint te slinken kun je het gerecht serveren, je kan het ook nog een minuut of 10 even laten sudderen en de smaken intrekken.

Op smaak brengen met veel versgemalen zwarte peper en eventueel zout.Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten