Raapstelen Lentesoep met cashewroom

De eerste raapsteeltjes waren er weer bij de Keukentuin. Direct twee bossen besteld, er zaten nog wortels aan dus in een donker hoekje in wat water gezet, dan blijven ze wat langer goed. Voor de eerste bos was dat niet echt nodig, direct dezelfde avond er een heerlijke soep mee gemaakt.

Raapstelen zijn ontzettend gezond, ze zitten vol met vitamine A, B, C en K. Ook de mineralen calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink en omega 3 vetzuren ontbreken niet.  Mooier is nog dat het ook fytonutriënten  bevat, waaronder indole-3-carbinol.  Deze laatste bestrijd vrije radicalen (bron). Vrije radicalen zorgen ervoor dat je cellen degenereren en er meer kans is op kanker (maar ook diabetes,  hart- en vaatziektes).

Recept is gebaseerd op een recept uit het boek Groente Bijbel van Mari Maris. Een aanrader, niet veganistisch, zelfs niet vegetarisch maar zoveel ideeën bij zoveel groente soorten dat je er echt veel mee kan. Wanneer je gewend bent met veganistisch koken kun je overigens makkelijk veel recepten veganiseren.Raapstelen Lentesoep 5-6 personen
2 sjalotjes, fijn gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
plantaardige olie
150 gram doperwten + 1 handje
150 gram tuinbonen + 1 handje
1 grote bos raapstelen, wortels verwijderd en grof gehakt (paar blaadjes apart houden voor garnering)
1 tl gedroogde dragon
1 liter groentebouillon
sap van een halve citroen

In een grote pan de olie verhitten en hierin de ui en knoflook glazig bakken. Voeg de 150 gram tuinbonen, 150 gram doperwten, raapstelen en dragon toe. Even goed omroeren en de bouillon met de citroensap erbij doen.
Ongeveer 15 minuten zachtjes laten koken en vervolgens met de staafmixer de soep pureren.

Schenk de soep in diepe borden, besprenkelen met de cashewroom (recept hieronder) en verdeel het handje tuinbonen en doperwten over de borden en garneer met wat blaadjes apart gehouden raapsteel.


Cashewroom:
3/4 cup ongeroosterde cashewnoten, minimaal 4 uur geweekt
1/3 cup water (meer indien nodig, afhankelijk van blender)
sap van een halve citroen
snuf zout

Meng alles in een krachtige blender tot een romige massa. Proef en breng op smaak met zout.


Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten