De eerste raapsteeltjes waren er weer bij de Keukentuin. Direct twee bossen besteld, er zaten nog wortels aan dus in een donker hoekje in wat water gezet, dan blijven ze wat langer goed. Voor de eerste bos was dat niet echt nodig, direct dezelfde avond er een heerlijke soep mee gemaakt.
Raapstelen zijn ontzettend gezond, ze zitten vol met vitamine A, B, C en K. Ook de mineralen calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink en omega 3 vetzuren ontbreken niet. Mooier is nog dat het ook fytonutriënten bevat, waaronder indole-3-carbinol. Deze laatste bestrijd vrije radicalen (bron). Vrije radicalen zorgen ervoor dat je cellen degenereren en er meer kans is op kanker (maar ook diabetes, hart- en vaatziektes).
Recept is gebaseerd op een recept uit het boek Groente Bijbel van Mari Maris. Een aanrader, niet veganistisch, zelfs niet vegetarisch maar zoveel ideeën bij zoveel groente soorten dat je er echt veel mee kan. Wanneer je gewend bent met veganistisch koken kun je overigens makkelijk veel recepten veganiseren.
Raapstelen Lentesoep 5-6 personen
2 sjalotjes, fijn gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
plantaardige olie
150 gram doperwten + 1 handje
150 gram tuinbonen + 1 handje
1 grote bos raapstelen, wortels verwijderd en grof gehakt (paar blaadjes apart houden voor garnering)
1 tl gedroogde dragon
1 liter groentebouillon
sap van een halve citroen
In een grote pan de olie verhitten en hierin de ui en knoflook glazig bakken. Voeg de 150 gram tuinbonen, 150 gram doperwten, raapstelen en dragon toe. Even goed omroeren en de bouillon met de citroensap erbij doen.
Ongeveer 15 minuten zachtjes laten koken en vervolgens met de staafmixer de soep pureren.
Schenk de soep in diepe borden, besprenkelen met de cashewroom (recept hieronder) en verdeel het handje tuinbonen en doperwten over de borden en garneer met wat blaadjes apart gehouden raapsteel.
Cashewroom:
3/4 cup ongeroosterde cashewnoten, minimaal 4 uur geweekt
1/3 cup water (meer indien nodig, afhankelijk van blender)
sap van een halve citroen
snuf zout
Meng alles in een krachtige blender tot een romige massa. Proef en breng op smaak met zout.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten