Seitan Saté

Ik had zo'n trek in saté. Maar dan niet met de stukjes "kip" van de Vegetarische Slager maar met zelfgemaakte seitan. Ik heb de seitan uit Viva Vegan gebruikt van Terry Hope Romero en ben daar verder mee gaan koken. Uitstekend geschikt om seitan saté mee te maken.

Ik heb gewoon kant en klare sate kruiden van een kruidenkraam gebruikt en een plantaardige satesaus uit te toko. Kijk zelf even wat je de lekkerste satesaus vindt, je kan ze mild en zoetig zoals bij de Chinees verkrijgen van bv Suzi Wan of juist pittige Indonesische saté saus.
 


Seitan Saté
Voor de basisseitan:
1 cup koude bouillon (bv Edward & Sons, Not-Chick'n)
4 tenen knoflook, geperst
2 el olijfolie
1½ cup tarwegluten (te koop bij vele molens, of bij bv Jumbo Euroborg te Groningen)
¼ cup kikkererwtenmeel / besan
1 tl gedroogde tijm
½ tl paprika poeder
½ tl gemalen komijn
1 tl zout

satekruiden
plantaardige olie
satésaus (kijk goed bij de ingrediënten naar welke plantaardig is)
Bawang goreng (gebakken uitjes)


In een grote kom de droge ingrediënten mengen: gluten, kikkererwtenmeel, tijm, paprikapoeder, komijn en zout, goed mengen. Doe vervolgens de vochtige ingrediënten erbij en roer alles goed door elkaar met een spatel. Kneed het deeg voor ongeveer 3 minuten. Even laten rusten ( 10 minuten) en vervolgens weer kneden.
Snijd het deeg in 4  delen en kneed elk in een ronde vorm.

Pak de 4 bollen elk in aluminium folie, niet al te strak en stoom ze in een stoommandje voor ongeveer 30 minuten. Laat minimaal een nacht rusten in de koeling.

Gebruik één bol seitan per persoon. Snijd de seitan in grove stukjes. Meng de satekruiden met wat olie, genoeg om de stukjes seitan in de marineren.
Doe de stukjes seitan in de marinade en laat minimaal 4 uur marineren.

Rijg ze aan satestokjes en grill ze op een grillpan aan alle zijdes mooi bruin. Let goed op, het brandt erg snel aan.

Maak ondertussen de satésaus warm, of bereid volgens de verpakking.

Giet de saus over de satestokjes en besprenkel met bawang goreng (gebakken uitjes).
Serveer met rijst en een lekkere salade.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Instagram