Ik vond vroeger paté uit Frankrijk altijd zo lekker, zeker die met de wat grovere stukken en de cognac smaak erin. Absoluut niet diervriendelijk en daarom dan ook al heel lang niet meer gegeten. Afgelopen weken dacht ik er weer ineens aan. Al die plantaardige brood smeersels uit de natuurwinkel komen niet eens in de buurt van de echte Franse patés en ik had er toch wel behoorlijk trek in.
Na enige tijd zoeken vond ik online een recept, meerdere eigenlijk, maar ik dacht dat geen van alle echt in mijn behoefte zouden voorzien. Maar eerst proberen natuurlijk voordat ik oordeel. Alhoewel ik het recept enigzins heb aangepast gaat alle eer naar Vegan Bellyful voor de smaken combinatie. Tijdens het maken had ik er een hard hoofd in dat dit zou gaan smaken, en na het afronden van het recept heeft de schaal met paté wel zo'n drie dagen gestaan voordat ik mijzelf er toe over kon zetten om het te eten.
Het ziet er namelijk totaal niet uit :-) Omdat ik het zonde vond iets weg te gooien wat ik had gemaakt besloot ik tijdens het kerstontbijt het toch een kans te geven (de geur was namelijk zo slecht nog niet). Laat je alsjeblieft niet misleiden door het uiterlijk, want dit smaakt echt goed! Absoluut de smaak zoals ik mij de boerenpaté kan herinneren en heel erg lekker!
Maar even snel een foto met de iPhone gemaakt tijdens dit kerstontbijt, want dit wil ik toch graag met jullie delen.
Vegan Franse "boerenpaté"
2 cup zonnebloempitten, een nacht geweekt in water en uitgelekt
Olijfolie
4 sjalotjes, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 tl gedroogde tijm
½ tl allspice (piment)
Cognac, scheut
2/3 cup edelgist
1 cup groente bouillon (koud) (update: paddenstoelenbouillon is ook erg lekker!)
1½ el marmite
2 el sojasaus
1½ el maizena
versgemalen zwarte peper & zout
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de sjalotjes en de knoflook in ongeveer 5 minuten zacht.
Voeg de allspice (piment), tijm en flink wat zwarte peper toe en roer alles nog even goed door.
Giet een (flinke :-)) scheut cognac in de pan en zet in de vlam (gebruik bv lucifer of fornuisaansteker), doe wel voorzichtig!
Haal de pan van het vuur en doe het in de keukenmachine, samen met alle overige ingrediënten. Blenderen maar! Dit kan een behoorlijke tijd duren, haal steeds de masse van de randen af en weer blenderen. Ik heb dit proces ongeveer 10 minuten herhaald en toen vond zowel ik, als mijn keukenmachine het welletjes (werd erg warm).
Verhit de koekenpan opnieuw, indien nodig een extra klein scheutje olijfolie toevoegen. Bak het mengsel onder af en toe roeren ongeveer een minuut of 10. Het originele recept gaat hierin veel verder en bakt het wel 30 minuten, zoveel geduld had ik niet. Het gaat erom dat het mengsel mooi bruin kleurt en dikker wordt van consistentie. Hoe langer je bakt, hoe dikker het wordt.
Doe het mengsel in een mooie terrine, of verdeel het over verschillende bakjes en zet koel.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten