Franse "boerenpaté"

Ik vond vroeger paté uit Frankrijk altijd zo lekker, zeker die met de wat grovere stukken en de cognac smaak erin. Absoluut niet diervriendelijk en daarom dan ook al heel lang niet meer gegeten. Afgelopen weken dacht ik er weer ineens aan. Al die plantaardige brood smeersels uit de natuurwinkel komen niet eens in de buurt van de echte Franse patés en ik had er toch wel behoorlijk trek in.

Na enige tijd zoeken vond ik online een recept, meerdere eigenlijk, maar ik dacht dat geen van alle echt in mijn behoefte zouden voorzien. Maar eerst proberen natuurlijk voordat ik oordeel. Alhoewel ik het recept enigzins heb aangepast gaat alle eer naar Vegan Bellyful voor de smaken combinatie.  Tijdens het maken had ik er een hard hoofd in dat dit zou gaan smaken, en na het afronden van het recept heeft de schaal met paté wel zo'n drie dagen gestaan voordat ik mijzelf er toe over kon zetten om het te eten.

Het ziet er namelijk totaal niet uit :-) Omdat ik het zonde vond iets weg te gooien wat ik had gemaakt besloot ik tijdens het kerstontbijt het toch een kans te geven (de geur was namelijk zo slecht nog niet). Laat je alsjeblieft niet misleiden door het uiterlijk, want dit smaakt echt goed! Absoluut de smaak zoals ik mij de boerenpaté kan herinneren en heel erg lekker!

Maar even snel een foto met de iPhone gemaakt tijdens dit kerstontbijt, want dit wil ik toch graag met jullie delen.


Vegan Franse "boerenpaté"
2 cup zonnebloempitten, een nacht geweekt in water en uitgelekt
Olijfolie
4 sjalotjes, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 tl gedroogde tijm
½ tl allspice (piment)
Cognac, scheut
2/3 cup edelgist
1 cup groente bouillon (koud) (update: paddenstoelenbouillon is ook erg lekker!)
1½ el marmite
2 el sojasaus
1½ el maizena
versgemalen zwarte peper & zout

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de sjalotjes en de knoflook in ongeveer 5 minuten zacht.
Voeg de allspice (piment), tijm en flink wat zwarte peper toe en roer alles nog even goed door.

Giet een (flinke :-)) scheut cognac in de pan en zet in de vlam (gebruik bv lucifer of fornuisaansteker), doe wel voorzichtig!

Haal de pan van het vuur en doe het in de keukenmachine, samen met alle overige ingrediënten. Blenderen maar!  Dit kan een behoorlijke tijd duren, haal steeds de masse van de randen af en weer blenderen. Ik heb dit proces ongeveer 10 minuten herhaald en toen vond zowel ik, als mijn keukenmachine het welletjes (werd erg warm).

Verhit de koekenpan opnieuw, indien nodig een extra klein scheutje olijfolie toevoegen. Bak het mengsel onder af en toe roeren ongeveer een minuut of 10. Het originele recept gaat hierin veel verder en bakt het wel 30 minuten, zoveel geduld had ik niet. Het gaat erom dat het mengsel mooi bruin kleurt en dikker wordt van consistentie. Hoe langer je bakt, hoe dikker het wordt.

Doe het mengsel in een mooie terrine, of verdeel het over verschillende bakjes en zet koel.


Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten