Pasta met broccoli-pesto en tomaatjes uit de oven

 

Tomaatjes uit de oven, je kan mij er bijna wakker voor maken. Vroeger was ik eigenlijk nooit zo weg van tomaat, zeker niet die bleke Hollandse. Inmiddels is mijn smaak wel bijgedraaid, gelukkig vind ik nu bijna alle groentes wel lekker!
Maar tomaatjes uit de oven, dat blijft toch wel een van mijn favoriete toevoegingen aan pasta gerechten. Al dan niet met een plakje knoflook en kruiden lekker laten carameliseren. Zalig!

Dit gerecht is ook nog eens supergezond door de broccoli. Op deze manier weer eens heel anders gegeten dan wij normaal doen (al probeer ik altijd al wel te variëren met de gerechten). Broccoli is een zeer waardevolle plant: het is mineraalrijk (calcium, kalium) en bevat veel vitamines zoals vitamine C,  bètacaroteen ,  foliumzuur en vitamine K & E. In broccoli zitten bepaalde bestanddelen die het lichaam verdedigen tegen kanker, wat willen we nog meer?!


Pasta met broccoli-pesto en tomaatjes uit de oven
10 kleine cherry tomaatjes / kleine tomaatjes aan tak
Farfalle pasta voor 2 personen
1 kleine stronk broccoli, in kleine roosjes
50 gram pijnboompitten, even geroosterd in een droge koekenpan
2 volle eetlepels edelgist
Handvol basilicum blaadjes (verse)
(knoflook)olijfolie hoeveelheid naar wens (ik heb er ook wat Italiaans gekruide olijfolie doorheen gedaan)
zout & peper


Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de kleine tomaatjes en leg ze in een ovenschaal of op een bakplaat met de snijkant naar boven. Bestrooien met zout en wat olijfolie en zet ze in de oven voor ongeveer 30 minuten.

Stoom de broccoli roosjes beetgaar (5-7 minuten).

Kook ondertussen de fafalle pasta in ruim kokend water gaar, zoals aangegeven op de verpakking.

Meng, wanneer de broccoli roosjes  beetgaar zijn, deze samen met de pijnboompitjes, edelgist, basilicum met wat (knoflook)olijfolie tot een fijne smeuïge massa in de keukenmachine. Gebruik zoveel olie als je zelf prettig vindt. Je kan het vrij grof en droog houden, maar ook creme-achtig en glad. Proef en voeg peper en zout naar smaak toe.

Roer de broccoli pesto door de hete pasta en serveer met de tomaatjes uit de oven.



Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. Oh lekker, broccoli met pesto! Ik maak het meestal met hele roosjes, maar het idee is hetzelfde.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Was errug geslaagd als recept voor een avond met vriendinnen :) Dank je wel voor dit recept!

    BeantwoordenVerwijderen