Soep met zoete aardappel en boerenkool

Vegan MoFo 2013 bericht #3

Ontzettend lekkere, gezonde en vullende maaltijdsoep. Eindelijk weer eens verse boerenkool kunnen kopen. De boerenkool uit de vriezer vind ik echt vreselijk, en gelukkig wacht De Keukentuin niet meer tot de eerste vorst eroverheen is gegaan. Boerenkool is zo gezond en lekker dat het eigenlijk bijna het hele jaar beschikbaar zou moeten zijn, net zoals in de USA.



Soep met zoete aardappel en boerenkool 2 pers
1 ui, gesneden
2 zoete aardappelen, geschild en in kleine blokjes
1 tl komijnpoeder
3 teentjes knoflook, klein gehakt
½ -1 tl chilipoeder (afhankelijk van hoe sterk je chilipoeder is)
1 pak / blik tomatenstukjes incl sap
500 ml water
1 groente bouillon blokje
2½ cup fijngesneden boerenkool
1 el pindakaas
zout en peper
olijfolie

Ui in wat olijfolie fruiten tot ze beginnen te verkleuren.Voeg de zoete aardappelblokjes toe, even doorroeren.
Doe de komijnpoeder, knoflook en de chilipoeder erbij en meng alles goed, bak voor ongeveer 2 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de tomatenstukjes toe samen met het water en een verkruimeld bouillonblokje. Breng aan de kook met de deksel op de pan voor 20 minuten.
Na de 20 minuten voeg je de boerenkool en de pindakaas toe. Laat nog verder koken (ong 5 á 10 minuten) tot de zoete aardappelstukjes zacht zijn. Op smaak brengen met zout en peper.




Print Friendly and PDF

5 opmerkingen:

  1. Boerenkool? Nu al? Uh-oh dan is de zomer misschien écht over?!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hou van zoete aardappel en boerenkool, maar ik vind wel dat de charme van boerenkool is dat het echt bij de winter hoort, net als pepernoten zeg maar ;) De soep ziet er trouwens heerlijk uit. Dat wil ik zeker in de winter wel eens gaan maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind juist dat we van het hele idee dat boerenkool een wintergroente is af moeten :-)
    Het is een supergezonde groente, met zoveel belangrijke vitamines en mineralen, zeker voor veganisten.

    In Amerika hebben ze bijna, op een paar maanden na, het hele jaar boerenkool beschikbaar. Op de vegan blogs daar zie je ook veel vaker recepten met boerenkool verschijnen buiten de wintermaanden.

    Ikzelf ben het in mijn tuin gaan kweken, maar dat lukt nog niet zo vanwege de slakken. Volgend jaar ga ik beter mijn best doen zodat ik het al lekker vanaf juni heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er heel lekker uit! Die ga ik eens uitproberen. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Was lekker ! ( al had ik de zoete aardappel bij gebrek aan vervangen door knolselderij en er daarom nog wat rode linzen bijgedaan )
    Zo'n soepje waarvan ik me afvraag waarom ik er niet méér van heb gemaakt... ;)

    BeantwoordenVerwijderen