Snijbiet met gecarameliseerde uien

De allerlaatste Vegan Mofo post! Vegan MoFo 2013 bericht  #27
Het was mij wel weer een maandje, maar we hebben het weer gered :-)

-----

Snijbiet bestel ik wekelijkse biologische boodschappenpakket. Het is namelijk niet bij de supermarkt of doorsnee groenteboer te koop, en het komt altijd wel van pas. Je kan het wokken, of anders gooi ik het wel door mijn groene smoothies.
Meestal probeer ik wel een nieuw gerecht ermee te maken wat ik nog niet eerder heb gemaakt. Zo vond ik al zoekend in mijn kookboeken onderstaand gerecht in The Vegan Table van Colleen Patrick-Goudreau. Ik had ook nog eens een grote voorraad uien dus dit gerecht kwam goed van pas, ik heb de hoeveelheid uien verhoogd en de kappertjes weggelaten aangezien ik die echt vreselijk vind.

We aten dit bijgerecht bij gebakken krieltjes en een nieuwe vleesvervanger die ik in de Duitse supermarkt Multi vond: een vegan "peper steak" van het merk Nature Gourmet (let op niet al hun producten zijn vegan). In het echt niet zo mooi als op dat plaatje op de website staat afgebeeld, maar de smaak stelde absoluut niet teleur. Fijn dat er steeds meer keuze komt, zeker op de Duitse markt waar ik als bewoner van de provincie Groningen nog makkelijk van kan meegenieten omdat we vaak in Leer of Emden komen.

Snijbiet met gecarameliseerde uien 2 pers
1 bos snijbiet, fijn gesneden
3 grote uien, in halve ringen
1 el bruine suiker
1/4 cup kalamata olijven, in plakjes
 sap van 1 citroen
plantaardige olie
zout & peper

In een grote koekenpan de olie verhitten op middelhoog vuur en de uien bakken tot ze beginnen te verkleuren (na ongeveer 5 minuten). Voeg suiker en een snufje zout toe, alles goed roeren en de uien laten carameliseren. Dit kan wel 20-30 minuten duren, dus heb geduld.

Wanneer de uien mooi bruin en gecarameliseerd zijn voeg je de olijven en de snijbiet toe. De snijbiet is een hele berg, maar dat slinkt snel. Schep voorzichtig om en bak alles zo'n 5 minuten tot de snijbiet geslonken is.

Breng op smaak met zout en peper, en besprenkel met het citroensap.
Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten