Geroerbakte spitskool met paprika en tempeh spekjes

Vegan MoFo 2013 bericht  #19

Ik baal ontzettend, ik had dit recept direct opgeschreven nadat ik het had gemaakt zodat ik de juiste verhoudingen nog zou weten. Nu blijken er ineens allemaal concept berichten te zijn verdwenen. Ik moest dus even goed in mijn herinnering graven hoe dit lekkere gerecht ook al weer werd gemaakt.

Dit was overigens weer typisch zo'n gerecht wat spontaan is ontstaan: ik bestelde een spitskool en ik zou later wel bedenken wat ik er mee zou maken. Het werd onderstaande en het was heerlijk! Echt een Hollandse schotel. Ik dacht even dat er misschien een jus bij zou moeten, maar de spitskool is al smeuig genoeg van zichzelf. Nog gezond ook!

Ik stoomde en marineerde de tempeh spekjes 's ochtends voordat ik naar mijn werk ging zodat ze lekker even konden intrekken. Dit kun je natuurlijk ook de avond ervoor doen, of als je toch die dag thuis bent, een paar uur van te voren.
De tempeh spekjes kun je ook bijvoorbeeld door een andere stamppot roeren, of gebruiken in een salade.

Rick maakt altijd de aardappelpuree in huis, hij doet het op gevoel, dus in dit geval geen exacte hoeveelheden voor de aardappelpuree.


Tempeh spekjes 4 pers
1 blok tempeh
4 el sojasaus + extra
2 el ahornsiroop
1 el liquid smoke
½ tl uienpoeder
½ tl knoflookgranulaat
2 el edelgist
plantaardige olie

Snijd de tempeh in kleine korte reepjes. Ikzelf zijn ook altijd de witte buitenrand van het blok af, maar dat is voor iedereen persoonlijk. Stoom de tempeh reepjes voor ongeveer 10 minuten.
Voeg de volgende ingrediënten samen: sojasaus, ahornsiroop, liquid smoke, uienpoeder en de knoflookgranulaat. Wentel de tempeh blokjes hierin en marineer ze voor ten minste 2 uur.

Verhit in een koekenpan wat plantaardige olie en bak hierin de tempeh spekjes tot ze een kleurtje krijgen. Voeg een scheutje extra sojasaus toe en bestrooi met 2 el edelgist. Nog even alles 1 minuutje aanbakken en ze zijn klaar om over je gerecht te bestrooien.


Geroerbakte spitskool met paprika 4 pers
1 spitskool, fijngesneden
1 rode paprika, in stukjes
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijn gehakt
1/2 el kerriepoeder
1 bouillon blokje (bijvoorbeeld uienbouillon, ikzelf heb Not-Chick'n bouillon gebruikt)
200 ml water

zout en peper
plantaardige olie

Bak de ui glazig in een grote pan met wat plantaardige olie. Voeg na ongeveer 5 minuten de knoflook toe. Voeg de kerriepoeder toe; even goed alles doorroeren. Doe de paprika en de spitskool erbij en roer alles goed om.
Verkruimel het bouillon blokje over de spitskool en doe het water erbij. Weer alles goed mengen en alles op middelhoog vuur laten aanbakken terwijl je regelmatig roert tot de spitskool beetgaar is (zo'n 5 á 10 minuten). Op smaak brengen met zout en peper.


Aardappelpuree
Kruimige aardappelen voor 4 personen
scheut plantaardige, ongezoete melk
plantaardige boter / margarine
zout

Kook de aardappelen gaar in ruim kokend, gezout water. (Tip: doe de aardappels in koud water en breng het dan aan de kook, zo wordt de aardappelen gelijkmatiger gaar dan dat je ze in kokend heet water gooit).
Wanneer de aardappelen gaar zijn meng je ze op gevoel met wat melk en boter tot je de gewenste romige consistentie krijgt. Op smaak brengen met zout.


Verdeel de aardappel puree over 4 borden, schep hieroverheen de spitskool met paprika, en bestrooien met tempeh spekjes.
Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten