BBQ Jackfruit Bagels

Het blik met jackfruit lag al enige tijd in mijn voorraadkast. In blogland las ik er geweldige verhalen over, maar een fruit dat eruit ziet als mals varkensvlees..daar moest ik even aan wennen. Van de week koos ik uiteindelijk voor onderstaand recept om mij er aan te wagen. Let er wel op dat je een lekkere BBQ saus uitkiest (of zelf maakt) want daar valt of staat het recept eigenlijk mee. Ik heb *deze*  gebruikt.

Jackfruit is een enorme vrucht die aan bomen hangt en oorspronkelijk uit India komt. In Nederland vind je ze voornamelijk in blik. De jonge groene jackfruit in water, en rijpe zoete jackfruit op siroop.  Wanneer je het als "mock vlees" wil gebruiken moet je er goed op letten dat je de jonge groene jackfruit op water neemt. Je kan jackfruit voornamelijk bij toko's vinden.

Achteraf las ik dat het ook nog eens bomvol vitamine en mineralen bevat en daarnaast bevatten ze veel fytonutriënten in de vorm van isoflavonen, lignanen en saponinen. Deze hebben geneeskrachtige eigenschappen; ze voorkomen kanker. Als je er meer over wilt lezen kun je *hier* een kijkje nemen.

De smaak en structuur zijn mij ontzettend goed bevallen, al had mijn maag ietwat moeite met het verteren (opgeblazen gevoel). Rick had hier helemaal geen last van, dus dat zal per persoon verschillen ;-)


BBQ Jackfruit Bagels
4 bagels
1 blik young green jackfruit in water
1 ui, gehakt
1 teen knoflook, geperst
1 el olijfolie
½ el chilipoeder (voorzichtig, de scherpte verschilt erg per chilipoeder)
1 tl komijnpoeder
snufje gerookte zout
½ tl knoflook granulaat
½ tl cayenne peper
1 el bruine suiker
½ cup van je favoriete barbecue saus (of maak de saus uit *dit* recept)
¼-½ cup water
paar blaadjes sla
augurken naar behoefte

Giet het blik met de jackfruit af en spoel af onder water. Snijd de harde punt van de jackfruit af (zoals *hier*) zodat je alleen het zachte, draderige gedeelte overhoudt. Meng de jackfruit met de kruiden en suiker tot ze helemaal bedekt zijn.

Verhit de olie in een pan en bak de ui glazig. Voeg vervolgens de knoflook toe, een minuut later doe je de jackfruit erbij. Alles goed blijven roeren en bak alles zo'n minuut of 5.

Voeg de barbecue saus toe en wat water, roer goed door en laat 20 minuten op zacht vuur, afgedekt door een deksel, staan.

Haal de jackfruit met 2 vorken los zodat het draderig wordt. Voeg eventueel nog wat water toe wanneer het te droog wordt en laat nog eens 5 minuten pruttelen. Rooster ondertussen de opengesneden bagels in de broodrooster (of wat je favoriete manier is). Bedek ze met sla, verdeel de BBQ Jackfruit erover en verdeel de augurk erover.
Print Friendly and PDF

3 opmerkingen:

 1. Jackfruit is super!
  Ik heb vaak ook gebruik van gemaakt in mijn recepten (ook op mn blog) en heb altijd een blikje in de voorraadkast staan :) Ik gebruik hem vaak als vervanger voor varken of kip

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb per ongeluk twee blikken jackfruit op siroop gekocht. Dom dom niet goed opgelet! Kan het ws wel terugbrengen, maar mijn vraag is toch: als ik de siroop afgiet en afspoel met water, kan ik het dan toch gebruiken of is het te zoet toch nog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij worden voor de jackfruit op siroop ook rijpere jackfruits gebruikt. De variant zonder siroop is vaak "jonge groene jackfruit". Ik durf het je echt niet te adviseren, ik heb zelf die op siroop nooit geproefd. BBQ saus heeft natuurlijk wel altijd iets zoetigs, misschien de suiker weglaten uit het recept en wat meer zuur door wat azijn toe te voegen?

   Verwijderen