Het blik met jackfruit lag al enige tijd in mijn voorraadkast. In blogland las ik er geweldige verhalen over, maar een fruit dat eruit ziet als mals varkensvlees..daar moest ik even aan wennen. Van de week koos ik uiteindelijk voor onderstaand recept om mij er aan te wagen. Let er wel op dat je een lekkere BBQ saus uitkiest (of zelf maakt) want daar valt of staat het recept eigenlijk mee. Ik heb *deze* gebruikt.
Jackfruit is een enorme vrucht die aan bomen hangt en oorspronkelijk uit India komt. In Nederland vind je ze voornamelijk in blik. De jonge groene jackfruit in water, en rijpe zoete jackfruit op siroop. Wanneer je het als "mock vlees" wil gebruiken moet je er goed op letten dat je de jonge groene jackfruit op water neemt. Je kan jackfruit voornamelijk bij toko's vinden.
Achteraf las ik dat het ook nog eens bomvol vitamine en mineralen bevat en daarnaast bevatten ze veel fytonutriënten in de vorm van isoflavonen, lignanen en saponinen. Deze hebben geneeskrachtige eigenschappen; ze voorkomen kanker. Als je er meer over wilt lezen kun je *hier* een kijkje nemen.
De smaak en structuur zijn mij ontzettend goed bevallen, al had mijn maag ietwat moeite met het verteren (opgeblazen gevoel). Rick had hier helemaal geen last van, dus dat zal per persoon verschillen ;-)
BBQ Jackfruit Bagels
4 bagels
1 blik young green jackfruit in water
1 ui, gehakt
1 teen knoflook, geperst
1 el olijfolie
½ el chilipoeder (voorzichtig, de scherpte verschilt erg per chilipoeder)
1 tl komijnpoeder
snufje gerookte zout
½ tl knoflook granulaat
½ tl cayenne peper
1 el bruine suiker
½ cup van je favoriete barbecue saus (of maak de saus uit *dit* recept)
¼-½ cup water
paar blaadjes sla
augurken naar behoefte
Giet het blik met de jackfruit af en spoel af onder water. Snijd de harde punt van de jackfruit af (zoals *hier*) zodat je alleen het zachte, draderige gedeelte overhoudt. Meng de jackfruit met de kruiden en suiker tot ze helemaal bedekt zijn.
Verhit de olie in een pan en bak de ui glazig. Voeg vervolgens de knoflook toe, een minuut later doe je de jackfruit erbij. Alles goed blijven roeren en bak alles zo'n minuut of 5.
Voeg de barbecue saus toe en wat water, roer goed door en laat 20 minuten op zacht vuur, afgedekt door een deksel, staan.
Haal de jackfruit met 2 vorken los zodat het draderig wordt. Voeg eventueel nog wat water toe wanneer het te droog wordt en laat nog eens 5 minuten pruttelen. Rooster ondertussen de opengesneden bagels in de broodrooster (of wat je favoriete manier is). Bedek ze met sla, verdeel de BBQ Jackfruit erover en verdeel de augurk erover.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Jackfruit is super!
BeantwoordenVerwijderenIk heb vaak ook gebruik van gemaakt in mijn recepten (ook op mn blog) en heb altijd een blikje in de voorraadkast staan :) Ik gebruik hem vaak als vervanger voor varken of kip
Ik heb per ongeluk twee blikken jackfruit op siroop gekocht. Dom dom niet goed opgelet! Kan het ws wel terugbrengen, maar mijn vraag is toch: als ik de siroop afgiet en afspoel met water, kan ik het dan toch gebruiken of is het te zoet toch nog.
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij worden voor de jackfruit op siroop ook rijpere jackfruits gebruikt. De variant zonder siroop is vaak "jonge groene jackfruit". Ik durf het je echt niet te adviseren, ik heb zelf die op siroop nooit geproefd. BBQ saus heeft natuurlijk wel altijd iets zoetigs, misschien de suiker weglaten uit het recept en wat meer zuur door wat azijn toe te voegen?
Verwijderen