Zoet zure pikante tofu, met geroerbakte broccoli en mie

Soms kan ik zo'n trek in tofu hebben! Vroeger had ik dat nooit, toen ik nog verstokt vleeseter was vond ik tofu maar iets smakeloos waar je weinig mee kon. Als je eenmaal weet hoe je tofu moet aanpakken dan werkt het best verslavend en kun je zelfs ineens wakker worden met "tofu gravings" (of ben ik de enige tofu nerd?).

Belangrijk met tofu is dat als je het wil bakken en kruiden dat je deze eerst invriest (dit verandert de structuur waardoor het later meer smaak van de marinade kan opnemen), vervolgens ontdooit en daarna goed perst om het vocht eruit te drukken.

Veel mensen gebruiken twee snijplanken met een stapel boeken erop, andere gebruiken dure tofupersen, ikzelf heb een geïmproviseerde tofu pers gemaakt van 2 kleine snijplankjes (minder dan een euro bij de action!) en 4 roestvrijstalen bouten met vleugelmoertjes om de plankjes aan te draaien met de tofu ertussen. Werkt prima!

Vervolgens kun je dan het beste de tofu goud bakken in een plantaardige olie en wanneer deze knapperig goudbruin zijn gekleurd de saus en/of de kruiden toevoegen. Van te voren gemarineerde tofu (wel pas marineren ná het persen) kun je beter in de oven knapperig roosteren.Zoet zure pikante tofu, met geroerbakte broccoli en mie
1 pak tofu, geperst en in blokjes
½ el vers geperste knoflook
½ el vers geraspte gember
½ tl chili vlokken (pas dit aan naar je smaak, en naar de sterkte van je chilivlokken, dit wil nog wel eens verschillen)
2 el ahornsiroop
2 el sojasaus
1 el limoensap
plantaardige olie


1 stronk broccoli, in roosjes en beetgaar gestoomd
1 ui, in stukjes gesneden
4 nestjes mie
½ el vers geraspte gember
½ el vers geperste knoflook
scheutje sojasaus
plantaardige olie

Bak de tofu in een wok of grote koekenpan in wat olie mooi goudbruin en knapperig.
Kook ondertussen de mie, en stoom de broccoli roosjes.

Wanneer de tofu goudbruin is voeg je de knoflook, gember en de chilivlokken toe. Paar minuten bakken.
Voeg vervolgens de ahornsiroop, sojasaus en limoensap toe. Alles op een laag vuur bakken tot het vocht verdwenen is.

Ondertussen in een wok een scheutje olie verhitten. Hierin de ui op hoog vuur glazig bakken. Voeg de knoflook en gember toe, na kort roerbakken de broccoli en de mie toevoegen en op smaak brengen met wat sojasaus.

Opdienen samen met de zoet zure tofu.Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten