Soms kan ik zo'n trek in tofu hebben! Vroeger had ik dat nooit, toen ik nog verstokt vleeseter was vond ik tofu maar iets smakeloos waar je weinig mee kon. Als je eenmaal weet hoe je tofu moet aanpakken dan werkt het best verslavend en kun je zelfs ineens wakker worden met "tofu gravings" (of ben ik de enige tofu nerd?).
Belangrijk met tofu is dat als je het wil bakken en kruiden dat je deze eerst invriest (dit verandert de structuur waardoor het later meer smaak van de marinade kan opnemen), vervolgens ontdooit en daarna goed perst om het vocht eruit te drukken.
Veel mensen gebruiken twee snijplanken met een stapel boeken erop, andere gebruiken dure tofupersen, ikzelf heb een geïmproviseerde tofu pers gemaakt van 2 kleine snijplankjes (minder dan een euro bij de action!) en 4 roestvrijstalen bouten met vleugelmoertjes om de plankjes aan te draaien met de tofu ertussen. Werkt prima!
Vervolgens kun je dan het beste de tofu goud bakken in een plantaardige olie en wanneer deze knapperig goudbruin zijn gekleurd de saus en/of de kruiden toevoegen. Van te voren gemarineerde tofu (wel pas marineren ná het persen) kun je beter in de oven knapperig roosteren.
Zoet zure pikante tofu, met geroerbakte broccoli en mie
1 pak tofu, geperst en in blokjes
½ el vers geperste knoflook
½ el vers geraspte gember
½ tl chili vlokken (pas dit aan naar je smaak, en naar de sterkte van je chilivlokken, dit wil nog wel eens verschillen)
2 el ahornsiroop
2 el sojasaus
1 el limoensap
plantaardige olie
1 stronk broccoli, in roosjes en beetgaar gestoomd
1 ui, in stukjes gesneden
4 nestjes mie
½ el vers geraspte gember
½ el vers geperste knoflook
scheutje sojasaus
plantaardige olie
Bak de tofu in een wok of grote koekenpan in wat olie mooi goudbruin en knapperig.
Kook ondertussen de mie, en stoom de broccoli roosjes.
Wanneer de tofu goudbruin is voeg je de knoflook, gember en de chilivlokken toe. Paar minuten bakken.
Voeg vervolgens de ahornsiroop, sojasaus en limoensap toe. Alles op een laag vuur bakken tot het vocht verdwenen is.
Ondertussen in een wok een scheutje olie verhitten. Hierin de ui op hoog vuur glazig bakken. Voeg de knoflook en gember toe, na kort roerbakken de broccoli en de mie toevoegen en op smaak brengen met wat sojasaus.
Opdienen samen met de zoet zure tofu.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten