Balsamico peper watermeloensteak met salade


Watermeloen op de grill of barbecue, ik heb het al eerder geprobeerd en vond het de ene keer erg lekker, en de andere keer viel het tegen. Dit recept sprak mij direct aan, toen ik ook nog tegen een aanbieding van watermeloen aanliep was de beslissing snel genomen om dit te maken met hier en daar wat aanpassingen.

Het grillen geeft de meloen een andere structuur doordat het vocht door de hitte eruit gaat. Door deze lekker te kruiden of te marineren is het een goede vervanger voor bv een rundersteak of tonijnsteak (maar verwacht niet dezelfde smaak).


Balsamico peper watermeloen steak:
¼ watermeloen
(Gecarameliseerde) Balsamicoazijn
olijfolie
1-2 el 4 seizoenen peperkorrels, grof gemalen
1 el bruine suiker


Leg de watermeloen op een kant en snijd dikke plakken van ongeveer 2 cm recht naar beneden.
Snijd hier weer 4 mooie vierkanten plakken uit. Pitjes die je duidelijk ziet zitten kun je voorzichtig verwijderen. De rest kun je tijdens het nuttigeren weghalen (je verliest anders de mooie vierkante vorm.

Bestrooi de plakken ruim met zout, en leg op een rooster met hieronder een schaal/bak om het vocht op te vangen. Laat uitlekken voor ongeveer een half uur.

Dep daarna de meloensteaks schoon met keukenpapier (je kan ze ook afspoelen en later met zout op smaak brengen).

Leg de meloensteaks in een schaal en besprenkel met balsamico en olijfolie (hoeveelheid naar behoefte). Goed de meloensteaks hierin rond wentelen en ongeveer 20 minuten marineren.

Verhit de grill (of barbecue).
Meng in een bakje de pepers en de suiker. Bedek de watermeloensteaks hiermee en grill ze op hoog vuur tot ze carameliseren en er grillstrepen ontstaan.
Ik was de peperkorrels vergeten en heb deze pas halverwege toegevoegd, hierdoor voorkom je wel dat ze eventueel verbranden.

Leg de "steaks" bovenop de salade (zie hieronder)Aardappel groene asperge salade:
250 gram kriel aardappeltjes, gehalveerd en gekookt
1 bakje groene aspergetips , gestoomd (heel even, ze moeten wel knapperig blijven)
1 avocado, geschild  en in stukjes
15 cherry tomaatjes, gehalveerd
sla, spinazie of snijbiet
Je favoriete dressing (ik gebruik bijna altijd de Vinaigrette Balsamico Rosé van Jacklyn, die past overal bij)

Bekleed een bord met de sla of spinaziebladeren.
Meng alle overige ingrediënten  bij elkaar (het lekkerste is het als de krielaaraardappeltjes nog warm zijn, dan heb je een lauwwarme salade) en besprenkel naar smaak met je favoriete dressing.

Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten