Linzen met gegrilde aubergine

Geïnspireerd op een gerecht van Yotam Ottolenghi, maar een klein beetje anders. Dit gerecht was bijzonder lekker, en zal zeker vaker op het menu komen te staan.


Linzen met gegrilde aubergine

2 grote aubergines
2 el geracameliseerde balsamico

200 gr bruine berg linzen (minimaal 4 uur geweekt)
3 kleinere winterwortelen
1 ui, geschild en gehalveerd
1 laurierblad
1 uienbouillonblokje
6 - 10 tomaatjes, gehalveerd
½ tl suiker
1 el rode wijn azijn
2 el platte peterselie, fijngesneden
2 el koriander, fijngesneden
2 el dille
zout en versgemalen peper
ongezoete soja yoghurt (bv provamel of sojade)

Verhit de oven op 220C. Prik de aubergines in met een vork, leg ze naast elkaar in een platte ovenschaal en rooster ze gaar in ongeveer 40 minuten.
Doe de linzen in een pan, samen met de twee halve uien. Halveer 1 wortel en doe die bij de linzen samen met het bouillon blokje, tijm en het laurierblad. Overgiet met voldoende water en breng aan de kook voor ongeveer 20-25 minuten.
Snijd de overige wortel in blokjes, vermeng deze samen met de tomaatjes met de suiker en rode wijn azijn. Verdeel over een ovenplaat en schuif ze onder de aubergines erbij in de oven voor ongeveer 20-25 minuten.
Wanneer de aubergines klaar zijn haal je, zodra de temperatuur dat toelaat, de schil eraf en laat je de inhoud van de aubergine uitlekken in een vergiet (wanneer je prakt in het vergiet gaat het sneller).
Vermeng de aubergine met 2 eetlepels gecarameliseerde balsamico en ruim met zout en peper.
Zodra de linzen klaar zijn giet je ze af, verwijder je de ui, tijm, wortel en laurierblad en meng je deze met de wortel en tomaat.

Verdeel het linzenmengsel op het bord, doe er een dot aubergine mengsel op en een beetje soja yoghurt. En smullen maar!



Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten