Linzen, spinazie, paddenstoelen torentje

Linzen klaargemaakt in een sterke bouillon vind ik zo heerlijk! En omdat het vorige week buiten nog meer op de herfst lijkt dan op voorjaar heb ik ze met diverse paddenstoelen klaargemaakt.


Linzen, spinazie, paddenstoelen torentje
1 cup groene linzen (bv groene Depuis of Le Puy)
1 cup gedroogde paddenstoelen
½ bakje oesterzwammen (vers) , gesneden in kleinere stukken
2 cups kokendheet water
1 uienbouillon blokje
1 tl gedroogde knoflook granulaat
½ zak spinazie
2 tenen knoflook, geperst
2 zoete aardappelen, geschild en in dikke plakken gesneden
handje geroosterde hazelnoten, grof gehakt
olie om in te bakken 
zout en peper

Overgiet de gedroogde paddenstoelen met het kokenheten water. Minimaal 15 minuten laten staan.
Doe de linzen in een pan en giet hierin wat water waarin de paddenstoelen hebben staan trekken, zorg dat ze net onder staan, voeg het uienbouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat  45 minuten rustig koken, controleer of er zo nu en dan nog genoeg vocht is, en voeg anders nog wat paddenstoelen "bouillon" toe. Zo'n 10 minuten voor het einde voeg je de tl gedroogde knoflook granulaat toe.

Zet ondertussen ook het water op om de zoete aardappel plakken rustig in te koken tot ze lekker zacht zijn. Zo ongeveer 20 minuten, ze moeten niet uit elkaar vallen.

Haal de paddenstoelen uit hun vocht, verhit olie in een koekenpan en bak hierin alle paddenstoelen (ook de verse oesterzwammen) tot ze mooi gekleurd zijn. Voeg tegen het einde ook de vers geperste knoflook toe, en zout en peper naar smaak.

Doe de spinazie in een grote pan met deksel en een scheutje paddenstoelen bouillon indien je nog iets over hebt (anders een beetje water). Zorg dat de spinazie slinkt. Wanneer deze is geslonken kun je deze het beste even fijnhakken en daarna weer even op hoog vuur roerbakken met wat zout en peper.

Gebruik een kookring om alles te serveren: eerst schep je een laag linzen (eruit gehaald met een schuimspaan om eventueel overtollig vocht achter te laten in de pan), dan de spinazie en vervolgens de paddenstoelen. Verwijder de ring voorzichtig en leg de plakken zoete aardappel eromheen. Bestrooi met hazelnoten.
Ik heb er nog wat vijgen-dadel balsamico over de zoete aardappel heen gesprenkeld.


Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten