Veganistische wijnen


Veganistische wijn? Is een wijn dan niet altijd veganistisch of zelfs vegetarisch?
Een wijn lijkt te zijn gemaakt van simpelweg druivensap, en je zou niet verwachten dat hier andere producten dan producten van plantaardige oorsprong aan te pas zou komen.
Maar gedurende het wijn-maak proces ondergaat het druivensap enkele stappen waarbij ingrediënten worden gebruikt die niet geschikt zouden kunnen zijn voor veganisten of zelfs niet voor vegetariërs.

Klaringsproces
Het gedeelte waar dierlijke producten gebruikt kunnen worden is het klaringsproces, “fining” in het Engels.  Wanneer het gisten voorbij is wordt de wijn in vaten of tanks gezet zodat de wijn kan bezinken. In de wijn zitten vele deeltjes en eiwitmolecuultjes ; deze komen uit de druif zelf of uit de gist die is gebruikt voor de fermentatie.

Het klaren van de wijn is simpelweg een stof toevoegen die deze deeltjes en eiwitten aan zich vast laat hechten, waardoor het vervolgens zakt naar de bodem van het vat of de tank. De klaringsstoffen en het sediment worden vervolgens gescheiden van de wijn dmv filtering.

Het klaren van de wijn kan ook door middel van de temperatuur te verlagen, of door de wijn door ijskoude buizen te pompen. Hierdoor klaart de wijn op geheel natuurlijke wijzen.

Vastgeroeste gewoontes
Vanuit oude traditionele gewoontes worden er al zeer lang dierlijke producten gebruikt om wijnen te klaren. Vroeger werd zelfs ossenbloed gebruikt om te klaren, maar dat gebeurt al enige tijd niet meer.
De meest voorkomende klaringsmiddelen tegenwoordig zijn albumine (van ei-eiwitten),  caseïne (van melk-eiwitten), gelatine (huid, botten en kraakbeen van zoogdieren) en vislijm (gedroogde zwemblazen van vissen). Het zijn deze stoffen die een wijn niet geschikt maken voor veganisten of vegetariërs in het geval van de laatste twee ingrediënten.
De stoffen zijn dan wel niet meer aanwezig in het eindproduct, maar er zijn wel dieren misbruikt en/of gedood voor het productieproces van wijn. 

Klaren nodig?

Het klaren is niet nodig om de kwaliteit van de wijn te verbeteren,  het is alleen een optische verbetering omdat de wijn er dan schoner, helderder uitziet, zonder depot in de fles.  Veel wijnproducenten zijn er zelfs van overtuigd dat ongeklaarde wijnen zelfs meer karakter hebben en dat het de smaak van de wijn te goede komt!
Vaak wordt er echter gegrepen naar dierlijke klaringsmiddelen wanneer de wijnproducent haast heeft: het gaat sneller met gebruik van gelatine.
Een wijnhuis zal er echter eerder voor kiezen een rode wijn niet te klaren dan een witte wijn. Behalve het voordeel van niet klaren van rode wijn voor de smaak, zit er in rode wijn vaak genoeg tannine om de eiwitten neer te slaan.  Witte wijn daarentegen zou zonder klaren er sneller troebel en wolkig uitzien. 

Plantaardige alternatieven
Er zijn echter nieuwere methodes die met name in landen in de nieuwe wereld, en vernieuwde wijnhuizen in de oude wereld steeds meer in opkomst zijn.  Behalve het klaren door de temperatuur te verlagen, of de wijn door koude buizen te pompen zijn er ook andere, geheel plantaardige middelen.
Bentoniet is een klaringsmiddel die sterk in opkomst is; het is een klei-achtige minerale substantie en zowel voor veganisten als vegetariërs geschikt.
Een wijn is dus geschikt voor veganisten wanneer deze of niet geklaard is met hulpstoffen, of geklaard is met bentoniet.

Een voorbeeld van een wijnhuis die niet klaart en zalige wijnen produceert is het Frans/Nederlandse wijnhuis Château de l'Horte (en tevens alle andere wijnmerken op dit landgoed geproduceerd).  De Château de l'Horte wijnen zijn te koop bij de Plus supermarkt.

La Tulipe in Frankrijk van de Nederlandse Ilja Gort gebruikt ook geen dierlijke producten tijdens het klaren van zijn wijnen. La Tulipe  en Slurp! wijnen zijn te koop bij de Albert Heijn Supermarkt.

Een uitgebreide lijst met veganistische  wijnen en waar deze, indien bekend, te koop zijn in Nederland kun je hier vinden:

Voor mobiel (handig tijdens het winkelen!)
m.ricksmind.com

(Heb je tips over wijnen die veganistisch zijn en hier niet op staan? Laat het weten..) 

Disclaimer: ik heb de informatie op diverse manieren vergaard: direct vanuit de producent, of gevonden op het internet op vegan alcohol lijsten zoals bv Barnivore. Ik neem geen verantwoordelijkheid voor het feit dat die informatie eventueel niet correct verstrekt is, uiteraard hoor ik het graag direct wanneer er op deze lijst een wijn staat waarvan je zeker weet dat deze niet veganistisch geklaard is.

Print Friendly and PDF

4 opmerkingen:

  1. Heel interessant artikel! Dit ga ik delen op mijn facebookpagina 'Bewust Groener'. Dank je wel. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haahahah Ik was dit net ook aan het onderzoeken toen ik op een website terecht kwam waarin uitgelegd stond dat niet alle wijnen vegan zijn. Bizar, maar ja :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wist het al lange tijd, maar heb het altijd een beetje weggestopt. Maar het begon enige tijd geleden toch te knagen, dat ik ben begonnen met een lijst samen te stellen toegespitst op de Nederlandse winkels, en zo zie je dat er toch nog heel veel wijnen wel kunnen.
      En elke dag komen er meer reacties retour van wijn producenten, dus het is een groeiende lijst :-)

      Verwijderen
    2. Ooh dat is wel handig ja :D
      Bedankt voor je lijst ;)

      Verwijderen