Pastinaak lente-ui fritters

Ik heb altijd moeite om een goede naam te verzinnen in het Nederlands voor fritters. Bij beignets, de officiële vertaling denk ik toch echt aan iets zoets, Dat krijg ik ook bij de vertaling van 'pancakes' zoals ze ook vaak in het Engels worden genoemd. Pastinaak schijven klinkt ook weer zo alsof je er mee kan gooien dus ik gebruik maar gewoon lekker de Engelse term fritters.

Ik vind het altijd leuk om groentes uit het seizoen te kopen en dan kijk ik later wel wat ik er mee wil maken. Zo dwing ik mijzelf tot nieuwe onbekende dingen. Met pastinaak werk ik wel vaker, maar ik wilde nu eens iets anders dan een ovenschotel of soep (alhoewel nu was de pastinaak witte bonensoep met gerookte olijfolie die ik onlangs heb gemaakt maar waarvan de foto is mislukt wel erg lekker, wie weet komt er nog een poging). Dit recept vond ik via het internet, maar bleek ook te staan in een boek die in mijn kast staat: vegan with a vengeance.

Pas op dat je ze niet te lang frituurt, ze kunnen in een oogwenk net doorgeschoten zijn naar te donker. Ik heb er een lekkere tomaten chutney bij geserveerd, maar ketchup past er ook erg goed bij. Ik vond ze heerlijk, ook nog koud de volgende dag bij de lunch.


Pastinaak lente-ui fritters
4 cups gepelde en geraspte pastinaak
1 cup fijngehalte lente-uitjes
½ cup bloem
2 tl olie + olie om in te bakken
½ tl zout
vers gemalen zwarte peper
⅓ tot ½ cup water

In een grote kom de geraspte pastinaak en de lente ui goed mengen.
Voeg de bloem, olie, zout en peper toe en alles goed mengen. Voeg beetje bij beetje water toe totdat het mengsel goed samenplakt als je het samenknijpt.
Voeg een laagje olie toe aan een dikke koekenpan. Verhit op middelhoog vuur. Wanneer deze heet genoeg is maak je van twee eetlepels van het mengsel een burgertje, druk deze goed plat en bak in de pan. Ongeveer 3 minuten per kant tot ze mooi bruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

De volgende keer doe ik denk ik gewoon een klein beetje olijfolie in de pan en bak ze rustig in plaats van op hoog vuur te frituren, lijkt mij iets ontspannender en gezonder.Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten