Indiase kool en aardappelen

Zo nu en dan dwing ik mijzelf een kool te kopen. Kool is ontzettend gezond, maar ik weet er eigenlijk niet zoveel mee te maken. De Hollandse keuken vind ik niet zo geschikt voor de kool (sowieso is de Hollandse keuken niet zo geschikt voor mij ;-)) en veel ervaring heb ik niet met kool. Zo nu en dan roerbak ik het mee in een oosters gerecht, of gooi ik het in een soep.

Kool is gezond en heeft vele goede eigenschappen, lang geleden werd het zelfs "het medicijn van de armen genoemd". Het bevat kalium, en kalium is een regulator van de vochtbalans in ons lichaam. Het is een mineraal dat hoe langer hoe meer in de belangstelling komt bij de preventie van hart- en vaatziekten.

Kolen zijn een goede calciumbron. Calcium is dan weer opbouwend voor onze beenderen en ons gebit, al speelt het mineraal ook een belangrijke rol in de bloedstolling, de spiercontractie en de vrijstelling van hormonen.

Kool bevat wateroplosbare vitamine C, welke betrokken is bij een groot aantal processen in het lichaam. Vitamine C bevordert de vorming van bindweefsel (waardoor wondjes sneller genezen) en is goed voor de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten.
Chinese kool (en broccoli) zijn het rijkst aan ijzer van alle kolen: 1,0 mg per 100 gram !

Allemaal redenen om vaker met kool te koken dus :-) Ditmaal vond ik een Indiaas recept met kool. De oorspronkelijke naam is Aloo Patta Gobhi en is een alledaagse Indiaas gerecht waarbij aardappelen en kool met kruiden en specerijen worden klaargemaakt. Erg lekker!



Indiase kool en aardappelen
4 middelgrote aardappelen, geschild en in kleine blokjes
½ Chinese kool, fijngesneden
3 tenen knoflook, gehakt
1 theelepel mosterdzaadjes
snufje asafoetida
½ theelepel chilipoeder
1 theelepel kurkuma
½ theelepel gemberpoeder
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel garam massala
1 tomaat, kleine stukjes
Verse koriander, fijngehakt.
olie om in te bakken

Doe de aardappelstukjes in een bakje met een klein laagje water en zet 4 minuten op volle hoogte in de magnetron, dit scheelt weer baktijd.

In een pan olie verhitten, voeg de mosterdzaadjes en de asafoeta toe en wacht tot de mosterdzaadjes gaan springen. Voeg de knoflook toe en roer alles door voor 1 minuut.
Voeg vervolgens de kool en de aardappelen toe en alle overige specerijen. Roer alles goed om en bak onder regelmatig roeren tot de aardappel zacht is, en de kool mooi is gebakken.
Voeg de tomaat toe en roer nog even goed door zodat deze meewarmt.
Serveren met fijngehakte koriander eroverheen gestrooid en bruine rijst.

Ik heb ernaast spinazie geserveerd die ik na het slinken in een pan fijn heb gehakt en vervolgens met een ui (fijn gesnipperd), knolfook (gehakt) en wat komijn (1 tl) heb opgebakken.




Print Friendly and PDF

4 opmerkingen:

  1. Ziet er lekker uit zeg! Ik ben dol op kool, zowel in Hollandse (stamppot) als in Aziatische of Italiaanse recepten (bijvoorbeeld ministronesoep met spitskool of boerenkool).

    Volgende week zit er volgens mij een Chinese kool in onze groentetas, dus dan ga ik dit recept misschien maar eens proberen. Wat zou een lekkere eiwitbron zijn om erbij te eten? Kikkererwten misschien, of eerder seitan of tofu?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Martine,
    Kikkererwten erbij lijken mij lekker. Die kun je eventueel met de spinazie en wat tomaten klaarmaken.
    Groetjes
    Danielle

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ken je Okonomiyaki? Japans gerecht, ook wel Japanse pizza of pannenkoek genoemd. Ik maak het af en toe en doe er dan behoorlijk veel fijngesneden witte kool en taugé op. Ik vond het recept hier: http://www.amberalbarda.nl/recepten/ maar ben daarna nog meer inspiratie gaan zoeken. Ik gebruik nl. wat meer witte kool dan Amber. Je komt best veel leuke varianten online tegen. http://www.aziatische-ingredienten.nl/okonomiyaki-japanse-pannenkoek-recept/ En op Youtube hele leuke filmpjes van Japanse koks die het live klaarmaken op de bakplaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mirjam, nee ik ken dat recept niet! Klinkt wel als een erg leuk recept wat makkelijk te veganiseren is. Ik ga het eens maken, dankjewel voor de tip!

      Verwijderen