Cashew brie

Eindelijk eens een kaasje die écht ontzettend lekker is! Eentje waar je niet vanaf kan blijven, en al voordat deze op is nadenkt wanneer je de volgende maakt.
Ik heb het boek Artisan Vegan Cheese van een vriendin gehad voor mijn verjaardag. Ons eerste probeersel was de mozzarella en dan wat toch wel een regelrechte mislukking. Ik had eigenlijk dan ook weinig vertrouwen in het volgende recept, maar gelukkig beviel deze prima!

Voor bijna alle kaasjes in het boek heb je rejuvelac nodig. Dit kun je heel makkelijk zelf maken, en geeft echt dat kazige smaakje aan deze vegan versies. Op het internet kun je vele manieren en uitleggen vinden over hoe je rejuvelac kan maken, ik heb mijn verkorte versie hieronder neergezet, want het is zo simpel!

Nog makkelijker is het om rejuvelac te vervangen door brooddrank (kanne brottrunk). Dit is een gefermenteerde drank die dezelfde werking heeft als rejuvelac. Kant en klaar te koop.Rejuvelac:
1 cup quinoa (of boekweit, of gerst, of tarwegras etc, quinoa werkt echter wel goed) stop je in een grote pot/fles. De quinoa zet je net onder water. De aankomende 2 tot 3 dagen zat je de quinoa op kamertemperatuur en spoel je ze ongeveer 2 keer per dag tot ze gaan spruiten.
Wanneer de quinoa is gaan spruiten dan verfris je het water voor de laatste keer en voeg je ditmaal 4 cups water bij de gespruiten quinoa.
Zet de pot op kamertemperatuur bijvoorbeeld in de vensterbank, maar niet in het volle zonlicht. Je kan de pot afdekken met een kaasdoek of gaas, maar een deksel die er los oplicht is ook prima.
Laat voor ongeveer 3 dagen onaangeroerd staan. Het water zal ondoorzichtig worden en er zullen luchtbelletjes naar boven borrelen zo nu en dan.
Giet het water door een zeef in een kan/pot en bewaar deze in de koelkast (de gespruiten quinoa kun je eventueel nog een keer gebruiken om rejuvelac te maken).

Cashew brie:
2 cups rauwe cashewnoten, 24 uur geweekt in ruim water
snuf zout
½ cup rejuvelac of Kanne brooddrank
1 cup geurloze kokosolie
1 el edelgist vlokken
snuf zout
gedroogde kruiden Herbes de Provence

Doe de geweekte, uitgelekte cashewnoten in de blender en voeg de rejuvelac en het zout toe. Help de blender door af en toe de zijkanten naar beneden te duwen (pas op je spatel ;-)).
Wanneer het mengsel mooi glad en romig is dan verplaats je de creme in een glazen schaal.

Dek af en laat op kamertemperatuur ongeveer 1 tot 2 dagen staan.

Na die 1 a 2 dagen doe je de cashewmassa weer terug in de blender. Smelt de kokosolie (bv magnetron, au bain-marie of in het zonnetje op de vensterbank) en voeg deze erbij in de blender, samen met de edelgist en een beetje zout. Malen met de blender tot alles weer mooi glad is en alles goed vermengd.

Bekleed een rond vormpje (kleine taartvorm, of een rond plastig bakje) met kaasdoek of  plastic folie. Bestrooi de bodem met wat Herbes de Provence en giet het vloeibare cashewmengsel in de vorm.

Zet in de koeling en wacht minimaal 8 uur voordat je de brie gaat gebruiken. Deze moet eerst weer opharden.

Voor serveren eerst een uurtje uit de koeling halen. Zalig op een toastje en een rood (vegan) wijntje erbij!
Print Friendly and PDF

15 opmerkingen:

 1. Ik had vandaag voor het eerst vegan kaas geproefd, de 'edam' versie uit de natuurwinkel en ik vond het niet bepaald lekker haha...ik hou eerder van jonge zachte kazen en oude 'botersmaken' dat vind ik zo vies. Jouw recept daarintegen ziet er wel lekker uit en ik ben eigenlijk wel benieuwd naar meer van je probeersels. :) Hoeveel kruiden heb je hiervoor precies nodig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond eerst de vegan kazen uit de winkels ook helemaal niet lekker. Maar als je ze leert gebruiken dan valt het eigenlijk best wel mee. Je moet ze sowieso niet vergelijken met de dierlijke versies, en je kan ze het beste gecombineerd gebruiken met andere lekkere ingredienten.
   Maar deze cashewbrie is echt niet te vergelijken met de kant en klare vegan versies, ik vind deze veel lekkerder.
   Ik heb de kruiden niet echt afgemeten, je kan ze ook weglaten als je wil, of bv driekleurige peperkorreltjes gebruiken. Ik schat zo in dat dit 1 eetlepel Herbes de Provence was, maar je kan gerust meer of minder gebruiken naar je eigen smaak.
   groetjes
   Danielle

   Verwijderen
 2. Een vraagje: moet de quinoa (ik gebruik op 't moment rogge) die in de pot met water zit (de 1ste stappen) goed afgesloten zijn of kan het ook zonder deksel?
  Ik hoor het graag! Ben heel benieuwd naar het eindresultaat, je recept klinkt heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor, zeker niet goed afgesloten. Het liefst nog met een kaasdoek eroverheen, of, zoals ik heb gedaan, de deksel er losjes bovenop gelegd.
   Eet smakelijk alvast!

   Verwijderen
  2. Beste Daniëlle,

   Bedankt voor uw reactie! Volgens mij gaat 't lukken, de bakjes staan nu in de koelkast :-) Maar nog één vraagje.. Ik dacht, voor de zekerheid, ik maak het recept meteen x3, maar nu heb ik dus 7 kaasrondjes in de koelkast liggen en ik vroeg me af of u weet hoelang het goed blijft?

   Bedankt voor het recept in ieder geval!
   Groetjes,
   Yvette

   Verwijderen
  3. Gelijk groots aangepakt :-)
   In het boek staat 1-2 weken in de koeling (goed afgesloten), en tot wel 4 maanden in de vriezer.
   Ik zou er dus een paar invriezen voor de zekerheid want 7 kaasjes is wel erg veel en zo kun je er een paar bewaren voor de feestdagen.
   groetjes
   Danielle

   Verwijderen
 3. Bedankt! Ik heb er een paar in de vriezer gezet, fijn dat het zo lang goed blijft! Een paar kaasjes zijn al met m'n verjaardag op gegaan, vandaar dat ik er wat meer had gemaakt :-) Viel goed in de smaak!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Daniëlle,

  Nog een vraag: staat er in het boek toevallig ook hoelang je de rejuvelac kan bewaren?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sorry voor de late reactie..
  Rejuvelac is in de koeling ongeveer 4 weken houdbaar.
  Groetjes
  Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Alsnog bedankt voor je reactie! Goed om te weten.
  Groetjes,
  Yvette

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij waren 2 weken geleden in Leuven en daar kocht ik bij Shavt (vegan winkeltje) een cream cheese van cashewnoten, zout en rejuvelac. Ik ben echt compleet verslaafd. Ik vind het zo lekker!!! Maar Leuven is niet naast de deur en ik dacht al dat jij vast rejuvelac wel zou kennen. Toen ik ging googlen stond deze blogpost van jou bijna bovenaan. Denk je dat ik om de Cream cheese na te maken op de helft van het recept kan stoppen? Want dan zitten alle ingrediënten er al in die nu ook op de ingrediëntenlijst staan. Het lijkt me wel veel werk met het spruiten. Maar ik heb er zin in! Groetjes, Janet van Not so stuffy :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kan zeker stoppen na het blenderen en nadat alle ingredienten erin zitten.
   Het koelen is bedoelt om uit te harden in een mooi brie vormpje. Maar het is goed te smeren als het net uit de blender komt en dan kun je het zeker als cream cheese gebruiken.
   Geen tijd voor rejuvelac? Dan zou je ook nog kunnen denken aan Kanne brottrunk; dat is gefermenteerde brooddrank die je in Duitsland bij diverse supermarkten en ook wel DM misschien kan kopen. Kost maar een paar euro en scheelt een hoop wachttijd :-)
   Laat je het weten als het is gelukt?

   Verwijderen
 8. Hallo, volgens mij moet het met kombucha ook lukken ... dat is toch ook gefermenteerd ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Afhankelijk van de smaak van de kombucha zou ik het wel of niet proberen. De meeste zijn toch wat zoeter?

   Verwijderen
  2. Ik ben hier ook wel benieuwd naar want ik maar mijn eigen waterkefir en dat is feitelijk ook een gefermenteerde drank. Als deze klaar is, bevat het praktisch geen suiker meer.

   Verwijderen