Eindelijk eens een kaasje die écht ontzettend lekker is! Eentje waar je niet vanaf kan blijven, en al voordat deze op is nadenkt wanneer je de volgende maakt.
Ik heb het boek Artisan Vegan Cheese van een vriendin gehad voor mijn verjaardag. Ons eerste probeersel was de mozzarella en dan wat toch wel een regelrechte mislukking. Ik had eigenlijk dan ook weinig vertrouwen in het volgende recept, maar gelukkig beviel deze prima!
Voor bijna alle kaasjes in het boek heb je rejuvelac nodig. Dit kun je heel makkelijk zelf maken, en geeft echt dat kazige smaakje aan deze vegan versies. Op het internet kun je vele manieren en uitleggen vinden over hoe je rejuvelac kan maken, ik heb mijn verkorte versie hieronder neergezet, want het is zo simpel!
Nog makkelijker is het om rejuvelac te vervangen door brooddrank (kanne brottrunk). Dit is een gefermenteerde drank die dezelfde werking heeft als rejuvelac. Kant en klaar te koop.
Rejuvelac:
1 cup quinoa (of boekweit, of gerst, of
tarwegras etc, quinoa werkt echter wel goed) stop je in een grote
pot/fles. De quinoa zet je net onder water. De aankomende 2 tot 3 dagen
zat je de quinoa op kamertemperatuur en spoel je ze ongeveer 2 keer per
dag tot ze gaan spruiten.
Wanneer de quinoa is gaan spruiten dan
verfris je het water voor de laatste keer en voeg je ditmaal 4 cups
water bij de gespruiten quinoa.
Zet de pot op kamertemperatuur
bijvoorbeeld in de vensterbank, maar niet in het volle zonlicht. Je kan
de pot afdekken met een kaasdoek of gaas, maar een deksel die er los
oplicht is ook prima.
Laat voor ongeveer 3 dagen onaangeroerd
staan. Het water zal ondoorzichtig worden en er zullen luchtbelletjes
naar boven borrelen zo nu en dan.
Giet het water door een zeef in
een kan/pot en bewaar deze in de koelkast (de gespruiten quinoa kun je
eventueel nog een keer gebruiken om rejuvelac te maken).
Cashew brie:
2 cups rauwe cashewnoten, 24 uur geweekt in ruim water
snuf zout
½ cup rejuvelac of Kanne brooddrank
1 cup geurloze kokosolie
1 el edelgist vlokken
snuf zout
gedroogde kruiden Herbes de Provence
Doe de geweekte, uitgelekte cashewnoten in de blender en voeg de rejuvelac en het zout toe. Help de blender door af en toe de zijkanten naar beneden te duwen (pas op je spatel ;-)).
Wanneer het mengsel mooi glad en romig is dan verplaats je de creme in een glazen schaal.
Dek af en laat op kamertemperatuur ongeveer 1 tot 2 dagen staan.
Na die 1 a 2 dagen doe je de cashewmassa weer terug in de blender. Smelt de kokosolie (bv magnetron, au bain-marie of in het zonnetje op de vensterbank) en voeg deze erbij in de blender, samen met de edelgist en een beetje zout. Malen met de blender tot alles weer mooi glad is en alles goed vermengd.
Bekleed een rond vormpje (kleine taartvorm, of een rond plastig bakje) met kaasdoek of plastic folie. Bestrooi de bodem met wat Herbes de Provence en giet het vloeibare cashewmengsel in de vorm.
Zet in de koeling en wacht minimaal 8 uur voordat je de brie gaat gebruiken. Deze moet eerst weer opharden.
Voor serveren eerst een uurtje uit de koeling halen. Zalig op een toastje en een rood (vegan) wijntje erbij!
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Ik had vandaag voor het eerst vegan kaas geproefd, de 'edam' versie uit de natuurwinkel en ik vond het niet bepaald lekker haha...ik hou eerder van jonge zachte kazen en oude 'botersmaken' dat vind ik zo vies. Jouw recept daarintegen ziet er wel lekker uit en ik ben eigenlijk wel benieuwd naar meer van je probeersels. :) Hoeveel kruiden heb je hiervoor precies nodig?
BeantwoordenVerwijderenIk vond eerst de vegan kazen uit de winkels ook helemaal niet lekker. Maar als je ze leert gebruiken dan valt het eigenlijk best wel mee. Je moet ze sowieso niet vergelijken met de dierlijke versies, en je kan ze het beste gecombineerd gebruiken met andere lekkere ingredienten.
VerwijderenMaar deze cashewbrie is echt niet te vergelijken met de kant en klare vegan versies, ik vind deze veel lekkerder.
Ik heb de kruiden niet echt afgemeten, je kan ze ook weglaten als je wil, of bv driekleurige peperkorreltjes gebruiken. Ik schat zo in dat dit 1 eetlepel Herbes de Provence was, maar je kan gerust meer of minder gebruiken naar je eigen smaak.
groetjes
Danielle
Een vraagje: moet de quinoa (ik gebruik op 't moment rogge) die in de pot met water zit (de 1ste stappen) goed afgesloten zijn of kan het ook zonder deksel?
BeantwoordenVerwijderenIk hoor het graag! Ben heel benieuwd naar het eindresultaat, je recept klinkt heerlijk.
Nee hoor, zeker niet goed afgesloten. Het liefst nog met een kaasdoek eroverheen, of, zoals ik heb gedaan, de deksel er losjes bovenop gelegd.
VerwijderenEet smakelijk alvast!
Beste Daniëlle,
VerwijderenBedankt voor uw reactie! Volgens mij gaat 't lukken, de bakjes staan nu in de koelkast :-) Maar nog één vraagje.. Ik dacht, voor de zekerheid, ik maak het recept meteen x3, maar nu heb ik dus 7 kaasrondjes in de koelkast liggen en ik vroeg me af of u weet hoelang het goed blijft?
Bedankt voor het recept in ieder geval!
Groetjes,
Yvette
Gelijk groots aangepakt :-)
VerwijderenIn het boek staat 1-2 weken in de koeling (goed afgesloten), en tot wel 4 maanden in de vriezer.
Ik zou er dus een paar invriezen voor de zekerheid want 7 kaasjes is wel erg veel en zo kun je er een paar bewaren voor de feestdagen.
groetjes
Danielle
Bedankt! Ik heb er een paar in de vriezer gezet, fijn dat het zo lang goed blijft! Een paar kaasjes zijn al met m'n verjaardag op gegaan, vandaar dat ik er wat meer had gemaakt :-) Viel goed in de smaak!
BeantwoordenVerwijderenBeste Daniëlle,
BeantwoordenVerwijderenNog een vraag: staat er in het boek toevallig ook hoelang je de rejuvelac kan bewaren?
Sorry voor de late reactie..
BeantwoordenVerwijderenRejuvelac is in de koeling ongeveer 4 weken houdbaar.
Groetjes
Danielle
Alsnog bedankt voor je reactie! Goed om te weten.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Yvette
Wij waren 2 weken geleden in Leuven en daar kocht ik bij Shavt (vegan winkeltje) een cream cheese van cashewnoten, zout en rejuvelac. Ik ben echt compleet verslaafd. Ik vind het zo lekker!!! Maar Leuven is niet naast de deur en ik dacht al dat jij vast rejuvelac wel zou kennen. Toen ik ging googlen stond deze blogpost van jou bijna bovenaan. Denk je dat ik om de Cream cheese na te maken op de helft van het recept kan stoppen? Want dan zitten alle ingrediënten er al in die nu ook op de ingrediëntenlijst staan. Het lijkt me wel veel werk met het spruiten. Maar ik heb er zin in! Groetjes, Janet van Not so stuffy :)
BeantwoordenVerwijderenJe kan zeker stoppen na het blenderen en nadat alle ingredienten erin zitten.
VerwijderenHet koelen is bedoelt om uit te harden in een mooi brie vormpje. Maar het is goed te smeren als het net uit de blender komt en dan kun je het zeker als cream cheese gebruiken.
Geen tijd voor rejuvelac? Dan zou je ook nog kunnen denken aan Kanne brottrunk; dat is gefermenteerde brooddrank die je in Duitsland bij diverse supermarkten en ook wel DM misschien kan kopen. Kost maar een paar euro en scheelt een hoop wachttijd :-)
Laat je het weten als het is gelukt?
Afhankelijk van de smaak van de kombucha zou ik het wel of niet proberen. De meeste zijn toch wat zoeter?
BeantwoordenVerwijderenIk ben hier ook wel benieuwd naar want ik maar mijn eigen waterkefir en dat is feitelijk ook een gefermenteerde drank. Als deze klaar is, bevat het praktisch geen suiker meer.
BeantwoordenVerwijderen