Bloemkool tofu "tikka" masala

Waar ik met gewone kool meestal geen raad weet, heb ik juist met bloemkool moeite om te kiezen welk recept ik zal maken. Bloemkool is een van de weinige groentes die ik al sinds ik heel klein was lekker vond.
Zowel de Hollandse methode ("met een papje" :-))  als geroerbakt of gegrild.

Ditmaal heb ik de bloemkool weer eens verwerkt in een Indiaas gerecht: Tikka Masala. Normaal gesproken wordt dit gerecht gemaakt met kip, en dat kun je nu natuurlijk ook prima doen door bv de kipstukjes van de Vegetarische Slager te gebruiken, maar deze saus past ook prima bij heerlijke groentes.

In de Indiase keuken wordt meestal paneer gebruikt, maar ik vind dat een makkelijk te vervangen product door tofu. Zelfde idee, andere oorsprong.


Bloemkool tofu "tikka" masala
1 bloemkool, in stukjes
1 grote zoete aardappel, geschild en in stukjes
1 blok tofu, uitgelekt en in blokjes
2 el geraspte gember
2 teentjes knoflook, geperst
1 ui, in stukjes
1 jalapeno peper, fijngesneden
½ el paprika poeder
½ el koriander poeder
2 tl komijn
2 tl kurkuma
1 tl zout
1 blik kokosmelk
1 blik tomatenstukjes, geblenderd met de staafmixer of een pakje neutrale tomatensaus
1 blikje tomatenpuree
(kokos)olie om in te bakken
zout & peper naar smaak
Handje verse koriander ter garnering


In een grote pan de olie verhitten op middelhoog vuur. Voeg knoflook, gember, ui en jalapeno toe. Bakken tot de ui glazig is geworden.

Voeg de korianderpoeder, komijn, kurkuma, zout, tomatensaus, tomatenpuree en kokosmelk toe. Wanneer alles goed vermengd is voeg je de bloemkool en de zoete aardappel toe. Alles laten sudderen voor ongeveer een ½ uur tot de bloemkool en zoete aardappel gaar zijn.
Voeg vervolgens de tofu toe en verwarm deze voor een paar minuten mee. Breng op smaak met zout & peper.

Serveren met bruine rijst en garneren met verse koriander.






Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Instagram