Za'atar pita's en pittige tomatensoep

Za'atar is een kruidenmengsel afkomstig uit het Midden-Oosten en wordt vooral gebruikt in combinatie met brood, meegebakken op het brood of als dip voor brood en groente. Za'atar met olijfolie en brood is het nationale ontbijtgerecht van de Palestijnen, maar wordt ook in licht afwijkende samenstelling gegeten in Libanon, Syrië. Hier heb ik het gebruikt als bijgerecht voor bij de pittige tomatensoep. Het was echt ontzettend lekker, lekkerder dan dat ik za'atar als dip gebruik terwijl het dan eigenlijk dezelfde ingrediënten zijn.
Met de soep kun je overigens qua kruiden varieren. Wil je het meer Indiaas? Gebruik dan garam massala, meer Italiaans? Gebruik dan een Italiaanse kruiden mix. Zuid-Amerikaans? Dan een lekkere mexicaanse kruiden er doorheen mengen.


Pittige tomatensoep 

1½ blik tomaten in stukjes met sap
5 zongedroogde tomaatjes, even geweekt in heet water
1 ui fijngesneden
1 knoflookteen
1 el Marokkaanse kruidenmix (ik heb *deze* gebruikt, maar ik denk dat een ras el hanout ook lekker is)
½ - 1 tl chilivlokken (afhankelijk van hoe heet de peper is en wat je aankan de hoeveelheid aanpassen)
1 blokje bouillon (ik heb uienbouillon gebruik)
handje verse koriander, gesnipper + nog iets ter decoratie
water
olijfolie

Maak de tomaten in blik en de uitgelekte zondgedroogde tomaatjes fijn met een staafmixer.
Verhit wat olijfolie in een middelgrote (soep)pan. Voeg hier de ui en de knoflook aan toe en bak alles een paar minuten. Voeg dan de kruiden toe, alles even doorroeren en dan het tomatenmengsel toevoegen. Voeg water toe naar hoe dik je de soep wenst te hebben.
Alles even zo'n 20 minuten laten koken, 5 minuten voor je het opdient de verse koriander toevoegen.
Bij het serveren nog wat koriander eroverheen strooien.


Za'atar pita's
pita broodjes
za'atar kruidenmix (die van mij kocht ik bij de Jumbo, van Jonnie Boer)
olijfolie

Verhit de oven op 200°C.
Snijd de pita broodjes doormidden en besmeer ze aan de grove kant met olijfolie.
Besprenkel met de za'atar kruiden.
Schuif de pita helften op een rooster en bak ze een paar minuten tot de randjes mooi goudbruin zijn. Ikzelf vind ze het lekkerst als ze nog een beetje zacht blijven, maar je kan ze ook helemaal krokant bakken.





Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten