Za'atar is een kruidenmengsel afkomstig uit het Midden-Oosten en wordt vooral gebruikt in combinatie met brood, meegebakken op het brood of als dip voor brood en groente. Za'atar met olijfolie en brood is het nationale ontbijtgerecht van de Palestijnen, maar wordt ook in licht afwijkende samenstelling gegeten in Libanon, Syrië.
Hier heb ik het gebruikt als bijgerecht voor bij de pittige tomatensoep. Het was echt ontzettend lekker, lekkerder dan dat ik za'atar als dip gebruik terwijl het dan eigenlijk dezelfde ingrediënten zijn.
Met de soep kun je overigens qua kruiden varieren. Wil je het meer Indiaas? Gebruik dan garam massala, meer Italiaans? Gebruik dan een Italiaanse kruiden mix. Zuid-Amerikaans? Dan een lekkere mexicaanse kruiden er doorheen mengen.
Pittige tomatensoep
1½ blik tomaten in stukjes met sap
5 zongedroogde tomaatjes, even geweekt in heet water
1 ui fijngesneden
1 knoflookteen
1 el Marokkaanse kruidenmix (ik heb *deze* gebruikt, maar ik denk dat een ras el hanout ook lekker is)
½ - 1 tl chilivlokken (afhankelijk van hoe heet de peper is en wat je aankan de hoeveelheid aanpassen)
1 blokje bouillon (ik heb uienbouillon gebruik)
handje verse koriander, gesnipper + nog iets ter decoratie
water
olijfolie
Maak de tomaten in blik en de uitgelekte zondgedroogde tomaatjes fijn met een staafmixer.
Verhit wat olijfolie in een middelgrote (soep)pan. Voeg hier de ui en de knoflook aan toe en bak alles een paar minuten. Voeg dan de kruiden toe, alles even doorroeren en dan het tomatenmengsel toevoegen. Voeg water toe naar hoe dik je de soep wenst te hebben.
Alles even zo'n 20 minuten laten koken, 5 minuten voor je het opdient de verse koriander toevoegen.
Bij het serveren nog wat koriander eroverheen strooien.
Za'atar pita's
pita broodjes
za'atar kruidenmix (die van mij kocht ik bij de Jumbo, van Jonnie Boer)
olijfolie
Verhit de oven op 200°C.
Snijd de pita broodjes doormidden en besmeer ze aan de grove kant met olijfolie.
Besprenkel met de za'atar kruiden.
Schuif de pita helften op een rooster en bak ze een paar minuten tot de randjes mooi goudbruin zijn. Ikzelf vind ze het lekkerst als ze nog een beetje zacht blijven, maar je kan ze ook helemaal krokant bakken.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten