Winterpostelein in een zomerse salade
Tja ik weet het, het sneeuwt buiten, 's ochtend moeten we de autoruiten krabben en ik kom aan met een zomerse salade :-)
Ach het is niet eens zo zeer echt een zomerse salade, maar het klonk zo leuk in combinatie met de winterpostelein. Het was de eerste keer dat ik het bestelde bij De Keukentuin en wilde er wat leuks mee doen. Tijdens mijn zoektocht naar recepten voor inspiratie kwam ik van alles tegen, maar nadat ik 1 blaadje zo even had geproefd wilde ik het toch eigenlijk zo puur mogelijk gebruiken. Tel daarbij op dat ik nog pijnboompitjes en een avocado had liggen én geen zin had om uitgebreid te koken en een salade met gebakken aardappeltjes was snel in elkaar geflanst.

Winterpostelein kun je vanaf eind november tot eind april kopen. Daarna zul je vooral de (zomer)postelein vinden. Deze is wel wat forser van formaat en minder mals dan de winterpostelein. Winterpostelein is heerlijk in salades, stampotten, soepen, maar je kan er ook een heerlijke (plantaardige ;-)) pesto van maken.

Het schijnt dat de Grieken het al gebruikten om ontsteking van de urinewegen te genezen, zou het goed tegen brandend maagzuur zijn en is het koortsverlagend. Doordat er veel vitamine C in zit gebruikte Indianen en goudzoekers het vroeger, met name omdat het scheurbuik voorkwam. In het Engels heet postelein dan ook  miner’s lettuce genoemd. Daarnaast zit het ook vol met ijzer. Reden genoeg om lekker veel winterpostelein te eten dit najaar.  Je komt de winterpostelein overigens overal tegen in het wild en is een van de weinige groentes die erg goed tegen vorst kan.

Voor deze salade heb ik de lange stengels voor een deel verwijderd, een rood uitje in halve fijne ringen gesneden, tomaat in stukjes, avocado geschild en in stukjes, pijnboompitjes erbij en een vinaigrette van jacklyn eroverheen. Zalig!
Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten