Winterpostelein in een zomerse salade
Tja ik weet het, het sneeuwt buiten, 's ochtend moeten we de autoruiten krabben en ik kom aan met een zomerse salade :-)
Ach het is niet eens zo zeer echt een zomerse salade, maar het klonk zo leuk in combinatie met de winterpostelein. Het was de eerste keer dat ik het bestelde bij De Keukentuin en wilde er wat leuks mee doen. Tijdens mijn zoektocht naar recepten voor inspiratie kwam ik van alles tegen, maar nadat ik 1 blaadje zo even had geproefd wilde ik het toch eigenlijk zo puur mogelijk gebruiken. Tel daarbij op dat ik nog pijnboompitjes en een avocado had liggen én geen zin had om uitgebreid te koken en een salade met gebakken aardappeltjes was snel in elkaar geflanst.
Winterpostelein kun je vanaf eind november tot eind april kopen. Daarna zul je vooral de (zomer)postelein vinden. Deze is wel wat forser van formaat en minder mals dan de winterpostelein. Winterpostelein is heerlijk in salades, stampotten, soepen, maar je kan er ook een heerlijke (plantaardige ;-)) pesto van maken.
Het schijnt dat de Grieken het al gebruikten om ontsteking van de urinewegen te genezen, zou het goed tegen brandend maagzuur zijn en is het koortsverlagend. Doordat er veel vitamine C in zit gebruikte Indianen en goudzoekers het vroeger, met name omdat het scheurbuik voorkwam. In het Engels heet postelein dan ook miner’s lettuce genoemd. Daarnaast zit het ook vol met ijzer. Reden genoeg om lekker veel winterpostelein te eten dit najaar. Je komt de winterpostelein overigens overal tegen in het wild en is een van de weinige groentes die erg goed tegen vorst kan.
Voor deze salade heb ik de lange stengels voor een deel verwijderd, een rood uitje in halve fijne ringen gesneden, tomaat in stukjes, avocado geschild en in stukjes, pijnboompitjes erbij en een vinaigrette van jacklyn eroverheen. Zalig!
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten