dinsdag 11 december 2012

Toscaanse bruschetta met boerenkool

Eigenlijk wordt dit traditioneel Toscaanse gerecht met cavolo nero gemaakt, oftewel "zwarte kool" (palmkool). Deze is helaas erg moeilijk te vinden in Nederland, maar deze kool lijkt behoorlijk op boerenkool en laten we dat nu in deze tijd vaak in huis hebben...

In Italie is Cavolo Nero een veel gebruikte wintergroente en dan met name in de Toscaanse keuken. Deze keuken staat bekend om zijn simpele, eerlijke, maar zeer smaakvolle gerechten.

Ik kan mij voorstellen dat je in eerste instantie nu niet denkt aan boerenkool als je denkt aan Italiaans of bij het woord bruschetta, maar dit is echt heel erg lekker!

Ik heb het geluk boerenkoolbladeren te kunnen kopen, meestal kun je ze alleen nog maar voorverpakt en  fijngehakt vinden. Maar kun je de echte cavolo nero / palmkool vinden dan zou ik dat proberen natuurlijk!


Toscaanse bruschetta met boerenkool
Boerenkoolbladeren
Tenen knoflook of knoflookspray/olie
Grof brood in sneetjes
Extra vierge olijfolie
versgemalen peper en zout

Dikke nerven/stelen van de boerenkool verwijderen, en in grove stukken snijden.
In een pan met kokend water de boerenkool koken tot deze is geslonken (+/-10 minuten).

Ondertussen sneetjes brood besmeren met gekneusde knoflooktenen, of met knoflookspray besmeren (ikzelf gebruik sinds kort *deze*, echt een heerlijke smaak) en rooster de sneetjes onder de grill tot ze mooi krokant zijn.

Giet de boerenkool af, spoel met koud water en knijp het vocht eruit.
Hak de boerenkool op een snijplank fijn en verdeel over de sneetjes brood.

Bestrooi elk sneetje ruim met olijfolie, peper en versgemalen zout.


1 opmerking:

  1. Tip: In de winter kun je zwarte kool krijgen bij Vers van de Kweker!

    Lijkt een simpel, maar leuk recept ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis