Eigenlijk wordt dit traditioneel Toscaanse gerecht met cavolo nero gemaakt, oftewel "zwarte kool" (palmkool). Deze is helaas erg moeilijk te vinden in Nederland, maar deze kool lijkt behoorlijk op boerenkool en laten we dat nu in deze tijd vaak in huis hebben...
In Italie is Cavolo Nero een veel gebruikte wintergroente en dan met name in de Toscaanse keuken. Deze keuken staat bekend om zijn simpele, eerlijke, maar zeer smaakvolle gerechten.
Ik kan mij voorstellen dat je in eerste instantie nu niet denkt aan boerenkool als je denkt aan Italiaans of bij het woord bruschetta, maar dit is echt heel erg lekker!
Ik heb het geluk boerenkoolbladeren te kunnen kopen, meestal kun je ze alleen nog maar voorverpakt en fijngehakt vinden. Maar kun je de echte cavolo nero / palmkool vinden dan zou ik dat proberen natuurlijk!
Toscaanse bruschetta met boerenkool
Boerenkoolbladeren
Tenen knoflook of knoflookspray/olie
Grof brood in sneetjes
Extra vierge olijfolie
versgemalen peper en zout
Dikke nerven/stelen van de boerenkool verwijderen, en in grove stukken snijden.
In een pan met kokend water de boerenkool koken tot deze is geslonken (+/-10 minuten).
Ondertussen sneetjes brood besmeren met gekneusde knoflooktenen, of met knoflookspray besmeren (ikzelf gebruik sinds kort *deze*, echt een heerlijke smaak) en rooster de sneetjes onder de grill tot ze mooi krokant zijn.
Giet de boerenkool af, spoel met koud water en knijp het vocht eruit.
Hak de boerenkool op een snijplank fijn en verdeel over de sneetjes brood.
Bestrooi elk sneetje ruim met olijfolie, peper en versgemalen zout.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Tip: In de winter kun je zwarte kool krijgen bij Vers van de Kweker!
BeantwoordenVerwijderenLijkt een simpel, maar leuk recept ;)