Ik had al enige tijd het plan om iets met seitan te doen. Een pak gluten stond al eventjes in mijn kast, en dan zul je net zien dat als je het wilt gebruiken dat het toch al een poosje over datum is. Zonde! Maar direct even naar de molen Mulder Pot in Kropswolde gereden waar je een kilo voor 5 euro kan kopen.
Nu het weer zo koud wordt heb ik trek in echte winterse gerechten. Zo ook in een rode wijnsaus, maar waar die bij te eten als veganist? Ik ging dus op zoek naar een seitan variatie en het werd de "seitan roast" ik heb niet 1 recept gevolgd, maar meerdere bekeken en die samengevoegd. We vonden het eigenlijk best goed gelukt en dat voor mijn eerste keer zelf seitan maken!
Daarbij moet wel gezegd worden dat zelfgemaakte seitan echt zo ontzettend anders is dan die uit een potje. Zeker de moeite waard om zelf aan de slag te gaan.
Geen mooie fancy foto's, maar even snel een kiekje met mijn mobieltje, eigenlijk best wel zonde wat de seitan zag er als echt vlees uit (ik weet dat sommige dat juist tegen zou staan, maar ik heb vlees altijd heerlijk gevonden dus heb daar absoluut geen problemen mee).
Seitan roast met rode wijn saus
2½ cup gluten (let goed op dat je de juiste hebt als je dit voor het eerst koopt, het beste is om het bij een molen te halen en niet bij een toko, dat is vaak niet wat je nodig hebt)
¼ cup edelgist
¼ cup sojameel
¼ cup sojasaus
2 el ketchup
1 el olijfolie
1 tl vegan worcestershire sauce
½ cup + 1 cup biologische rode wijn
1¼ cup + 4 cups afgekoelde uienbouillon
3 teentjes knoflook, geperst
1 tl marmite (gistextract)
champignons, in stukjes
Bloem om te binden
In een schaal de droge ingrediënten mengen: gluten, sojameel , edelgist
In een klein kommetje goed mengen: sojasaus, ketchup, olijfolie, worcestershire sauce, ½ cup wijn en 1 cup bouillon.
Voeg natte ingrediënten toe aan de droge en meng / kneed goed. Als het nodig is kun je nog de ¼ cup toevoegen. Het moet een stevige, maar kneedbaar deeg worden. Verdeel in twee grote ballen. Plaats in een schaal en laat dit rusten voor 15 minuten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.
Giet de overige 4 cups afgekoelde uienbouillon, de wijn, 1 tl marmite over de seitanballen. Zorg ervoor dat alles onder staat, vul anders eventueel aan met water, bouillon, of als je wil met wijn :-)
Zet een half uur onafgedekt in de oven. Na het ½ uur voeg je de in stukjes gesneden champignons toe aan de bouillon, dek je de seitan af met een deksel en draai je zo nu en dan de ballen om, prik hier en daar met een vork als je ze omdraait, gedurende 1 uur.
Afhankelijk van hoeveel mensen je te eten krijgt kun je de ene bal bewaren voor een andere keer, of je snijdt beide op.
Ik heb 1 bal opgesneden in 4 grote stukken en deze nog even knapperig rondom gebakken in plantaardige margarine.
Tijdens het bakken neem je wat van de wijn-bouillon en de champignons en doe je dit in een klein steelpannetje. Verhit op middelhoog vuur. Voor de liefhebber kan er nu nog wat wijn toegevoegd worden, afhankelijk van hoe sterk je de wijnsmaak wilt hebben.
Meng wat bloem (zo'n 1 eetlepel) met wat afgekoelde wijn-bouillon mengsel en voeg dit toe aan de steelpan met saus. Breng aan de kook tot de gewenste dikte voor de saus is bereikt.
Ik heb het geserveerd met gebakken aardappeltjes en gestoomde broccoli.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Ik had een vraagje...die plantaardige margarine, daar zitten melkbestanden in...dat is toch niet veganistisch?
BeantwoordenVerwijderenNee hoor, neem bv die van Alpro Soya of Healthy Planet. Zelfs de meeste margarines in de supermarkt zijn op vit D na vegan. Ik gebruik zelf overigens DeliReform uit Duitsland, die bevat ook geen transvetten.
BeantwoordenVerwijderenOoh ok, maar ik kan niet tegen soya, dus dat is geen optie bij mij :D
VerwijderenBij de ekoplaza had ik op de margarines gegekeken en de meesten hadden toch melkbestanden is...of soya.