Seitan roast met rode wijn saus

Ik had al enige tijd het plan om iets met seitan te doen. Een pak gluten stond al eventjes in mijn kast, en dan zul je net zien dat als je het wilt gebruiken dat het toch al een poosje over datum is. Zonde! Maar direct even naar de molen Mulder Pot in Kropswolde gereden waar je een kilo voor 5 euro kan kopen.

Nu het weer zo koud wordt heb ik trek in echte winterse gerechten. Zo ook in een rode wijnsaus, maar waar die bij te eten als veganist? Ik ging dus op zoek naar een seitan variatie en het werd de "seitan roast" ik heb niet 1 recept gevolgd, maar meerdere bekeken en die samengevoegd. We vonden het eigenlijk best goed gelukt en dat voor mijn eerste keer zelf seitan maken!
Daarbij moet wel gezegd worden dat zelfgemaakte seitan echt zo ontzettend anders is dan die uit een potje. Zeker de moeite waard om zelf aan de slag te gaan.

Geen mooie fancy foto's, maar even snel een kiekje met mijn mobieltje, eigenlijk best wel zonde wat de seitan zag er als echt vlees uit (ik weet dat sommige dat juist tegen zou staan, maar ik heb vlees altijd heerlijk gevonden dus heb daar absoluut geen problemen mee).


Seitan roast met rode wijn saus
2½ cup gluten (let goed op dat je de juiste hebt als je dit voor het eerst koopt, het beste is om het bij een molen te halen en niet bij een toko, dat is vaak niet wat je nodig hebt)
¼ cup edelgist
¼ cup sojameel
¼ cup sojasaus
2 el ketchup
1 el olijfolie
1 tl vegan worcestershire sauce
½ cup + 1 cup biologische rode wijn
1¼ cup + 4 cups afgekoelde uienbouillon
3 teentjes knoflook, geperst
1 tl marmite (gistextract)
champignons, in stukjes
Bloem om te binden

In een schaal de droge ingrediënten mengen: gluten, sojameel , edelgist
In een klein kommetje goed mengen: sojasaus, ketchup, olijfolie, worcestershire sauce, ½ cup wijn en 1 cup bouillon.


Voeg natte ingrediënten toe aan de droge en meng / kneed goed. Als het nodig is kun je nog de ¼ cup toevoegen. Het moet een stevige, maar kneedbaar deeg worden. Verdeel in twee grote ballen. Plaats in een schaal en laat dit rusten voor 15 minuten.

 Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.
Giet de overige 4 cups afgekoelde uienbouillon, de wijn, 1 tl marmite over de seitanballen. Zorg ervoor dat alles onder staat, vul anders eventueel aan met water, bouillon, of als je wil met wijn :-)

Zet een half uur onafgedekt in de oven. Na het ½ uur voeg je de in stukjes gesneden champignons toe aan de bouillon, dek je de seitan af met een deksel en draai je zo nu en dan de ballen om, prik hier en daar met een vork als je ze omdraait, gedurende 1 uur.
Afhankelijk van hoeveel mensen je te eten krijgt kun je de ene bal bewaren voor een andere keer, of je snijdt beide op.
Ik heb 1 bal opgesneden in 4 grote stukken en deze nog even knapperig rondom gebakken in plantaardige margarine.

Tijdens het bakken neem je wat van de wijn-bouillon en de champignons en doe je dit in een klein steelpannetje. Verhit op middelhoog vuur. Voor de liefhebber kan er nu nog wat wijn toegevoegd worden, afhankelijk van hoe sterk je de wijnsmaak wilt hebben.
Meng wat bloem (zo'n 1 eetlepel) met wat afgekoelde wijn-bouillon mengsel en voeg dit toe aan de steelpan met saus. Breng aan de kook tot de gewenste dikte voor de saus is bereikt.

Ik heb het geserveerd met gebakken aardappeltjes en gestoomde broccoli.
Print Friendly and PDF

3 opmerkingen:

 1. Ik had een vraagje...die plantaardige margarine, daar zitten melkbestanden in...dat is toch niet veganistisch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee hoor, neem bv die van Alpro Soya of Healthy Planet. Zelfs de meeste margarines in de supermarkt zijn op vit D na vegan. Ik gebruik zelf overigens DeliReform uit Duitsland, die bevat ook geen transvetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooh ok, maar ik kan niet tegen soya, dus dat is geen optie bij mij :D
   Bij de ekoplaza had ik op de margarines gegekeken en de meesten hadden toch melkbestanden is...of soya.

   Verwijderen