Vegan MoFo #21:
Wat wil je nog meer broccoli én boerenkool in 1 gerecht? Deze twee groentes zitten bomvol goede voedingsstoffen. Boerenkool is een van de gezondste planten die je tot je kan nemen, en laat ik nou net niet van stampotten ed houden. Als er andere gerechten zijn waarin het verwerkt wordt probeer ik ze graag.
Boerenkool bevat: calcium, mangaan, bètacaroteen en vitamines B6 en C. Verder is boerenkool rijk aan magnesium, ijzer, koper en vitamines B1 en B2.
Ook kan je de volgende stoffen vinden in Boerenkool ook fosfor, eiwit, vitamine B3, foliumzuur, zink en omega-3-vetzuren. Daarnaast wordt de calcium uit boerenkool voor 50 %opgenomen door het lichaam (bij melk is dat maar 30%!). Ook staat de boerenkool bekend om zijn beschermende werking tegen kanker.
Broccoli vind ik zelf gelukkig ook nog eens heerlijk en gebruik ik zoveel mogelijk. Ook broccoli is een zeer waardevolle plant: het is mineraalrijk (calcium, kalium) en bevat veel vitamines zoals vitamine C, bètacaroteen , foliumzuur en vitamine K & E. Ook in broccoli zitten bepaalde bestanddelen die het lichaam verdedigen tegen kanker. (De broccoli kiemen zijn nog veel rijker aan al deze stoffen, stop ze eens in een salade of op brood).
Er zitten echter ook andere mooie groentes in het gerecht: regenboogwortel en pastinaak. Ik had nog nooit van regenboogwortel gehoord en toen ik het zag staan op de bestellijst van De Keukentuin heb ik het direct even opgezocht. Leuk wortels in verschillende kleuren! De Engelse zijn geloof ik begonnen met deze wortels die afwijken qua kleur van de normale oranje wortel. Geen gemanipuleer, het is gewoon een soort die in de natuur voorkomt, maar even "vergeten" was?
Pastinaak is ook zo'n vergeten groente maar is al enige tijd aan zijn come back bezig. En ook weer zo heerlijk gezond en rijk aan vitamine en mineralen: Calcium zorgt voor een sterk gebit en dito botten. Het ijzer levert een belangrijke bijdrage voor het zuurstoftransport in het bloed en het bevat veel vitamine C (zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen).
Maar goed het recept: het was lekker, maar niet denderend al vond Rick het wel zeer smakelijk. Ik had de "crust" iets smeuïger verwacht, de volgende keer zou ik er iets meer vocht bij doen denk ik.
Broccoli boerenkool ovenschotel
1 grote ui
1 el olijfolie
3 teentjes knoflook, gehakt
2 cups boerenkool (fijngesneden)
2 cups broccoli (fijngesneden)
1 cup pastinaak (kleine blokjes)
4 wortels (ik heb regenboogwortels gebruikt), (in kleine stukjes)
¼ cup groente bouillon
1 el tamari
½ tl zout
3 sneetjes oud brood, in grove stukken
½ cup geraspte vegan kaas (ik heb wilmersburger gebruikt)
½ cup stevige tofu
2 el olijfolie
1 el tamari
1 tl gedroogde basilicum
1 tl gedroogde oregano
1 tl chilisaus
¼ tl zout
¼ tl peper
Oven voorverwarmen op 180°C. Vet een ovenschaal in met olijfolie en zet apart.
In een grote koekenpan de uien sauteren. Voeg de knoflook, boerenkool, broccoli, pastinaak, wortels, bouillon, tamari en zout toe. Bedekken met een deksel en zo'n 7 minuten laten garen.
Ondertussen in een keukenmachine het volgende goed fijnmalen: brood, vegan "cheese" , tofu, olie, tamari, basilicum, oregano en chilisaus en de zout en peper.
Groentes uit de pan in de ovenschaal verdelen en hier overheen het mengsel uit de keukenmachine verdelen. Bak in de oven voor 20-25 minuten.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten