De meest voorkomende vegan mythes

1. Is het waar dat plantaardige eiwitten inferieur zijn aan dierlijke eiwitten?
Brenda Davis, RD en co-auteur van "Becoming Raw":
In werkelijkheid, mensen hebben geen grotere behoefte aan dierlijke eiwitten dan gorilla's of olifanten, beiden dieren hebben veel grotere spiermassa's dan wij mensen, maar toch planteneters zijn.
Het komt
vaak als een verrassing voor mensen  dat essentiële aminozuren gemaakt worden door planten, en niet door dieren. We kunnen ze binnenkrijgen via dieren, maar ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit planten.
Over het algemeen eten veganisten een enorme verscheidenheid van plantaardig voedsel (peulvruchten, noten, zaden, groenten, fruit en granen) en nemen ze genoeg calorieën in dan wordt aan de proteïne behoeften voldaan. Echter, als eiwit inname maar minimaal is dan zijn peulvruchten belangrijk.


2. Moet ik calcium uit zuivelproducten krijgen om sterke botten te behouden?
Joseph Keon, voedingsdeskundige en auteur van "Whitewash: 
de verontrustende waarheid over koemelk en uw gezondheid":
Melk biedt geen garantie voor bescherming tegen botbreuken, terwijl melk op hetzelfde moment het wel je lichaam belast met extra verzadigd vet en cholesterol, hormonen en groeimiddelen en vaak residuen van antibiotica.
Miljoenen mensen
over de hele wereld behouden fractuur-resistente botten in hun zeventig of tachtigste jaren van hun leven door het eten van calcium uit voornamelijk plantaardige bronnen. Ons calcium behoefte kunnen we gemakkelijk verkrijgen uit bladgroenten, groenten, fruit, peulvruchten en sommige noten en zaden.


3. Moet ik me zorgen maken over een B12-tekort?
Vesanto Melina, RD en co-auteur van "Becoming Raw":
B12 is afkomstig van bacteriën, niet van dierlijke producten. De reden dat deze voedingsstof niet kan worden verkregen uit plantaardigvoeding is vanwege onze hygienische en steriele methodes van voedselproductie van tegenwoordig. Terwijl  vlees eters  vitamine B12 binnen krijgen door bacteriën die in het vlees van de dieren zitten.
Dit gebrek
van B12 in hygienisch plantaardig voedsel betekent niet dat alle veganisten een tekort hebben aan deze voedingsstof, omdat ze gemakkelijk de aanbevolen hoeveelheid van  B12 binnenkrijgen via voedingsmiddelen die zijn verrijkt met B12 (niet-zuivel melk, sojaproducten, vegetarische "vlees" en ontbijtgranen ) of via B12 supplementen.  

Het is aan te raden dat mensen die ouder zijn dan 50 jaar, op welk dieet dan ook, verrijkte voedingsmiddelen of supplementen als hun B12 bron te gebruiken, omdat deze vormen beter worden geabsorbeerd door veel senioren dan de B12 vanuit dierlijke producten. Veel senioren ontwikkelen tekort aan vitamine B12 als gevolg van verminderde intestinale absorptie. Net als mensen met welwillekeurig dieet dan ook moeten veganisten gewoon ervoor zorgen dat ze een betrouwbare bron van deze essentiële voedingsstof binnenkrijgen.

4. Kan ik voldoende hoeveelheden Omega-3 vetzuren tot mij nemen, zonder visolie?
Ginny Messina, MPH, RD en co-auteur van 'Vegan for Life ":  

Veganisten hebben geen hoger risico op hart-en vaatziekten dan mensen die vis eten, maar veel deskundigen adviseren wel te supplementeren, met name voor degenen die lijden aan depressie. Veganisten die DHA en EPA willen opnemen in hun dieet kunnen die doen op op dezelfde wijze waarop de vis deze stoffen tot zich neemt: dat is uit algen.
Sterker nog, vanuit milieu-oogpunt, is het zinvol voor iedereen om algen-afgeleide supplementen verkiezen boven visolie.


5. Moet ik als veganist niet veel te veel soja eten om aan mijn voedingsbehoeften te voldoen?
Lauri Boone, RD en rauw voedsel voedingsdeskundige:
Je hoeft niet
je bord te vullen met tofu of andere sojaproducten om volledig aan je voedingsbehoefte te voldoen. Sojaproducten - waaronder bv tofu, tempeh, edamame, en sojamelk - zijn absoluut een manier om eenvoudige aan je eiwit behoeften te voldoen.
Maar je kunt
  ook gemakkelijk
alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft  (samen met vezels, antioxidanten, mineralen en fytochemicaliën) tot je nemen door elke dageen verscheidenheid van granen en peulvruchten te eten . Voeg daar nog een paar porties noten en zaden en veel verse groenten, en je zult zien hoe gemakkelijk het is om alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft - met of zonder soja, binnen te krijgen. 
Echter, als je soja gebruikt, kies dan wel voor biologische sojaproducten om ervoor te zorgen dat de soja die je  verbruikt niet genetisch gemodificeerd is en niet wordt geteeld met behulp van pesticiden, herbiciden of andere chemicaliën.

6. Veganistische voeding kan prima voor volwassenen, maar is het niet onveilig voor baby's en kinderen?
Reed Mangels, PhD, RD, LDN en co-auteur van "Simply Vegan":
Baby's en
kinderen groeien en ontwikkelen zich normaal op een veganistisch dieet. Het heeft zelfs een aantal voordelen: veganistische kinderen vaak eet meer fruit en groenten, zijn meestal slanker en ontwikkelen geen smaak en behoefte aan voor vlees, zuivel en eieren - voedingsmiddelen die zijn gekoppeld aan gezondheidsproblemen op latere leeftijd.
Uiteraard is het belangrijk, voor elke ouder, om ze wel alle voedingstoffen te geven die ze ndoig hebben. 
Dit betekent ervoor te zorgen dat het dieet voor baby's en kinderen goede bronnen van vitamine B12, ijzer, zink, calcium, vitamine D, eiwitten en genoeg calorieën bevatten om de groei te ondersteunen.

Oorspronkelijk bron: www.huffingtonpost.com/
Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten