Romige Broccoli Dhal

Dhal is een van mijn favoriete gerechten, zeker voor als ik wat restjes verse groentes heb en geen zin in een soep heb. Dhal (ook wel geschreven als dal) is een typisch Indiaas gerecht met als basis peulvruchten. Het is dikker dan soep en men serveert het meestal met rijst en/of een naan (Indiaas platbrood).

Onderstaand gerecht combineert eigenlijk twee gerechten: een romige broccoli soep en een kruidige dhal. Ik vond het een perfecte, hele gezonde, combi!


Romige Broccoli Dhal
2 el olie
1 tl komijnzaad
1 tl mosterdzaad
1 ui fijn gesneden
100 gram rode linzen
1 broccoli, in kleine stukjes gesneden
450 ml water
½ tl zout
250 ml sojamelk (neem de ongezoete houdbare)
1 el sojasaus
1 el citroensap
½ tl kurkuma
½ tl garam masala
½ tl gedroogde rode peper snippers
zout naar smaak

Verhit de olie in een grote pan. Voeg de komijn- en mosterdzaad toe, uien en linzen. aanfruiten tot de zaadjes gaan ploppen. De uien moeten zacht zijn en zelfs een beetje kleur krijgen.

Voeg de broccoli, water en zout toe. Breng aan de kook, plaats de deksel op de pan en kook voor ong 20 -25 minuten terwijl je af en toe roert. De soep moet uiteindelijk dik zijn maar toch waterig, de broccoli zacht.

Voeg toe: sojamelk, sojasaus, citroensap, kurkuma, garam masala, gedroogde rode peper vlokjes en zout. Breng het niet meer aan de kook, dan gaat de sojamelk raar doen.

Serveren met rijst.


Dit gerecht komt uit het boek Vegan YumYum. Lauren Ulm houdt een blog bij van alle lekkere recepten die ze bedenkt en heeft hiervan een boek samen gesteld. Ik heb er inmiddels 4 recepten uit gemaakt en ze waren allemaal even ongewoon maar uitzonderlijk lekker en verrassend maar ook heel erg makkelijk te maken. Zeker een aanrader.Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten